Balatoni Múzeum

A keszthelyi Balatoni Múzeum épülete ad otthont a legátfogóbb balatoni gyűjteménynek. A több mint egy tucat állandó, és számos időszaki kiállítást bemutató, mintegy 380 ezer műtárggyal rendelkező múzeum egész évben látogatható, interaktív, gyermekbarát, tökéletes program családoknak is.


A legátfogóbb balatoni gyűjtemény

A Balaton és…

Ha a Balaton szerinted a legklasszabb hely, a róla szóló múzeumot véletlenül se hagyd ki! A Balatoni Múzeum a Balaton kialakulását, történetét, valamint a tóhoz kapcsolódó turizmust, és annak kialakulását mutatja be. A „Magyar Tengerben” az a csodálatos, hogy ahányan vagyunk, mindenki más miatt szereti. A legtöbben talán a nyári szezonban a fürdés, hajózás miatt keresik fel, de vannak, akik halászás, horgászás céljából egész évben látogatják, vagy csupán szeretnek gyönyörködni benne.

Kedvencünk balatoni halak aquariuma a Balatoni Múzeum emeleténKedvencünkNem szabad elfelejtenünk, hogy valaki(k)nek ez a tó az élőhelye, a különböző növények, állatok, halak is bemutatást nyernek a múzeumban- utóbbiakat egy 3000 literes akváriumban vehetjük szemügyre.

Az állandó kiállítások közé tartozik a Halápy János emlékkiállítás, a festő a balatoni témájú festményeit a múzeumra hagyta hagyatékként. A közelmúltban a Festetics szabadulószoba is kialakításra került az épületben. De sok érdekességet lelhetünk fel Balaton és a sport,- a várak,- az ember kapcsolatáról. Hallottál már a Balaton nevű óriásról szóló mondáról? Ezt is elmesélik Neked a múzeumban!

Színes múzeumi élet

Napjainkban állandó és időszaki kiállításoknak, különböző foglalkozásoknak, gyerektáboroknak ad otthont a múzeum. Csapata lelkesen dolgozik, folyamatosan fejlődik, megújul, kutat. A múzeumi kutatások eredményeiről, érdekességekről olvashatunk az intézmény honlapján lévő „blog” fül alatt.

Ha érdekel a múzeum története, bővebben itt olvashatsz róla.

Tipp, vegyél részt a Balatoni Múzeum szervezte programokon!TippA múzeum egész évben tart kiállításmegnyitókat, családi napokat, csatlakozik a múzeumok éjszakájához, otthont ad bálnak, vagy épp pálinkamustrának is. Érdemes egy ilyen esemény alkalmával is felkeresnünk a múzeumot!

Család-és gyermekbarát múzeum

Az intézmény több szolgáltatása révén kiérdemelte a család-és gyermekbarát múzeum címet. A családok kedvezményes belépőjegy vásárlásával látogathatják a múzeumot, ahol interaktív-, kincskereső játékok, babzsák fotelek, játszósarok várja a gyermekeket. A legkisebbekre is gondoltak, pelenkázási, bébiétel melegítési lehetőség is van. Az intézmény az év folyamán több családi napot, nyáron gyerektábort is szervez, születésnapot is lehet tartani az épületben.

“Nagyon érdekes, széles körben informatív múzeum a Balaton kialakulásáról, élővilágáról, benépesedéséről és sok minden másról is. Gyerekeknek rendkívül hasznos, informatív játékokkal, kvízekkel és tudnivalókkal. Nagyon ajánlom!”

Boda KlaudiaHelyi idegenvezető

Festetics szabadulószoba

2020-ban megnyílt Festetics-szabadulószoba, ahol a részt vevők egy valós történelmi szituációba a II. világháború végnapjaiba kerülnek, ahol a Festetics örökség megmentése a cél.  Ne feledjétek, a szabadulószobát előzetes bejelentkezéssel lehet látogatni!

Nyitvatartás

A múzeum egy januári pihenőt leszámítva egész évben nyitva tart. A múzeumban kérhetünk tárlatvezetést is.

A neobarokk stílusjegyeket viselő épület kívülrőlTippLátogasd meg a múzeumot nyitvatartási időn kívül! Természetesen szólj és egyeztess azt megelőzően a múzeummal!

Megközelítés, parkolás

A múzeum a Fő térről, Balaton partról 10 perces sétával elérhető. Ha autóval érkezünk, a múzeum környéki utcákban ingyenes a parkolás.

Fotótár

A múzeum gyűjteményének legizgalmasabb darabjait a világhálón is elérhetjük. A legnépszerűbb a fotótár, amelyben a legelső képek az 1880-as évekből származnak, találhatunk portrékat is a Festetics családról. A több mint 50 ezer tétel alkotta gyűjtemény tartalmazza a múzeum dolgozóinak felvételeit ásatásokról, gyűjtésekről.
ÉrdekességMég többet szeretnél tudni Keszthely múltjáról? Akkor a KESZTHELYI TÖRTÉNETEK című könyvet neked írták, szerezd be a sétáló utcai Tourinform irodában!

A múzeum története

A múzeum története egészen a XIX. század végéig kell visszamennünk, a millenium időszakában vetődött fel egy „balatoni” múzeum kialakításának gondolata. Keszthelyen elsősorban Lovassy Sándor akadémiai tanár és Csák Árpád szolgabíró támogatták az ügyet. A Balatoni Múzeum Egyesület 1897-ben alakult meg, de az alakuló közgyűlésre csak 1898-ban került sor. Kezdetben a szolgabíró régészeti gyűjteményét állították ki, letették a néprajzi gyűjtemény alapjait, valamint elkezdték a könyvtári állományt gyarapítani, kezdetét vették az első ásatások. A múzeumi gyűjtemény gyarapodását az első világháború szakította meg.

A múzeum épülete 1925-28 között épült fel, György Dénes tervei alapján. A gyűjteményeket 1935-től sikerült az épületbe szállítani. 1936-ban az intézményt egyesítették a sümegi Darnay Múzeummal. 1941-ben Dornyay Bélát választották a múzeum igazgatójának, elkezdtek egy komplex kiállítást szervezni, azonban a kezdeményezés a II.világháború kirobbanása miatt abbamaradt. Az épületet hadikórházzá alakították, a kiállítási tárgyakat ládákba csomagolva próbálták vasúti szerelvényeken menekíteni, azonban az értékes darabok egy bombatámadás közepette Zalaegerszegen megsemmisültek.

1949-et írunk, amikor a kiürült múzeumban – főként kölcsönzött tárgyakból létrehozott – állandó kiállítást tudtak kialakítani, így újra fejlődésnek tudott indulni a múzeum. Az 1967-ben nyílt kiállításánál a múzeum már saját anyagára tudott építeni.

Új korszak köszöntött a múzeum épületébe akkor, amikor Keszthelyt Zala megyéhez visszacsatolták 1979-ben. Műszaki korszerűsítés és felújítás zajlott 1980-1986 között, 1986-tól komplex kiállítás mutatja be a Balaton és környékének életét, amelyet azóta többször megújítottak.

Információk

Térképen mutasd

8360 Keszthely, Múzeum utca 2.

Elérhetőségek

Nyitva tartás

 • Egész évben nyitva
 • NyitvaZárás: 17:00
  • kedd (ma) 09:00-17:00
  • szerda 09:00-17:00
  • csütörtök 09:00-17:00
  • péntek 09:00-17:00
  • szombat 09:00-17:00
  • vasárnap zárva
  • hétfő zárva

Közösségi oldalak

Teljesítsd a kihívásokat!

Ha már Keszthelyen jársz, akkor töltsd le a díjnyertes HELLO Keszthely mobil-appot és gyűjtsd be a jutalmakat! Bővebben

App Store Google play
Festeticsek öröksége
Helyben
Festeticsek öröksége
Találd meg a titkos átjárót a kincshez!
Szendrey Selfie
Szendrey Selfie
Találkozz a múzsával!
Mit csinál az unatkozó várvédő?
Mit csinál az unatkozó várvédő?
Elfoglalja magát!
Isteni szikra
Isteni szikra
Van egy jó ötleted kihívásra? Mondd el nekünk!
+26Kihívás vár
még rád

Ez is érdekelhet

Festetics-kastély

Festetics-kastély

A Festetics Kastély parkja

A Festetics Kastély parkja

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Összes Szabadidő