Festetics Kastély – Helikon Kastélymúzeum

A keszthelyi Festetics Kastély épülete ad otthont a korabeli főúri, a Festetics család életformáját bemutató, több mint húsz termet magába foglaló kiállításnak, mely egész évben nyitva tart. A látnivalók közül kiemelkedik az országban egyedülálló könyvtára és tölgyfalépcsőháza.


Így élt a Festetics család

A mintegy húsz teremből álló Főúri enteriőrkiállítás eredeti tárgyak, korhű berendezés segítségével tárja elénk, milyen életkörülmények közt lakott a kastélyban a Festetics család. Megcsodálhatjuk hazánk egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtárát, valamint az országban egyedülálló tölgyfalépcsőházát. A múzeum egész évben színes programokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várja a látogatókat.
ÉrdekességMég többet szeretnél tudni Keszthely múltjáról? Akkor a KESZTHELYI TÖRTÉNETEK című könyvet neked írták, szerezd be a sétáló utcai Tourinform irodában!

Korabeli nemesi életforma bemutatása

Elképzelted már, milyen lehetett a 18-19. században a főúri világban élni? Tarts velünk, csöppenj be Te is a Festeticsek által alkotott mesebeli világba, repüljünk vissza együtt a múltba! Közel száz helyiséggel rendelkezik a kastély épülete- ezek közül több mint húsz terem alkotja a Főúri életforma kiállítás részét: szalonok, dolgozószobák, tükörterem, ebédlő, bálterem, könyvtár, kápolna, és még sorolhatnánk.

“Nagyon szépen felújított épület. Az idegenvezető nagyon felkészült és rendkívül tájékozott. Jó látni, hogy a csodás értékeket milyen gondosan ápolják. Aki teheti látogasson el ebbe a mesebeli kastélyba!”

Bors GyöngyiHelyi idegenvezető
Kedvencünk a Festetics kastély tölgyfalépcsőházaKedvencünkA kastély kiemelkedő látványossága a tölgyfalépcsőház, melyben Magyarországon egyedülálló, a Festetics család tagjait ábrázoló családi portrégalériát tekinthetünk meg.

A helyiségek korhű berendezése annak köszönhető, hogy az egyes tárgyak nagymértékben eredeti formájukban maradtak fenn- így megcsodálhatjuk, milyen barokk és rokokó stílusú tárgyakat részesítettek előnybe az 1740-es évektől kezdve Festetics Kristóf, majd Festetics III. Pál, vagy milyen klasszicista stílusjegyeket viselő bútorai, dísztárgyai voltak Festetics Györgynek. A gyűjtemény jelentős része mégis II. Taszilóhoz, és feleségéhez, Lady Mary Hamilton nevéhez fűződik. A kiállításon megtekinthetünk két eredeti, Festetics ruhát is!

A helyiségek korhű berendezése annak köszönhető, hogy az egyes tárgyak nagymértékben eredeti formájukban maradtak fennÉrdekességA hagyomány szerint a skót és brit nemesi családból származó Lady Mary Hamilton egy vonatrakomány berendezési tárggyal érkezett Keszthelyre. Magával hozta családtagjait ábrázoló portréit, majd férjével közösen gyarapították tovább kastélyukat.

A kastély könyvtára

A kastély legnagyobb értéke az 1799-1801 között épült könyvtára, az egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtár, amely Magyarország és egyben Közép-Európa egyik legszebb könyvtári műemléke, eredeti gyűjteménnyel és berendezéssel.  A Festetics Kristóf által alapított könyvtár könyvállománya Festetics György idején megötszöröződött, melyet a gróf megnyitott a nyilvánosság előtt. Számos ritkasággal büszkélkedhet a könyvtár, a legrégebbi kötet Thuróczy János műve, az 1488-ból való Chronika Hungarorum.

Érdekesség hogyan mentették meg a Festetics kastély könyvtárátÉrdekességA második világháború alatt az épületrészt befalaztatták, így tudták megóvni a kincset érő gyűjteményt a fosztogatásoktól.

Programok a kastélyban

A kastély, azon túl, hogy egész évben nyitva tart, számos rendezvénynek helyet ad: komolyzenei koncerteknek, rendhagyó tárlatvezetéseknek, gasztronómiai eseményeknek, múltidéző kastélylátogatásoknak. A gyermekek körében közkedvelt program a húsvéti és karácsony előtti időszakban tartandó múzeumi meseórák.

Tipp Festetics kastély északi szárnyának meglátogatásaTippNe hagyd ki az északi szárny és a csodálatos Velencei tükörterem megtekintését! Általában nagyobb rendezvények, például a karácsony utáni ünnepi programok során nyitja meg kapuit az északi szárny, mely régen a kastélyba érkező vendégek fogadását, elszállásolását szolgálta.

Belépőjegyek és egyéb szolgáltatások

A Helikon Kastélymúzeum több, kedvezményes belépőjegyet (pl. nagycsaládos) kínál látogatói számára. Különböző belépőjegykombináció közül is választhatunk, illetve kérhetünk személyes és audio guide tárlatvezetést is. A kastély épülete részben akadálymentes, a mozgáskorlátozottak részére ingyenes mosdókat biztosít.

Tipp Lady Hamilton Kávéház a Festetics kastélybanTippA kastély főbejáratán belépve, jobbra találjuk a Lady Hamilton kávéházat, amely finom kávékkal, süteményekkel, nyáron fagylaltokkal és frissítő limonádékkal, koktélokkal vár minket.

Iskoláknak, osztályoknak a múzeumpedagógiai szolgáltatást ajánljuk. 5-12. évfolyamig a történelmi túrát, 8-12. évfolyam között a „stílusvadászat a kastélyban” foglalkozást.

Információk

Térképen mutasd

8360 Keszthely, Kastély utca 1.

Elérhetőségek

Nyitva tartás

 • Egész évben nyitva
 • NyitvaZárás: 17:00
  • csütörtök (ma) 10:00-17:00
  • péntek 10:00-17:00
  • szombat 10:00-17:00
  • vasárnap 10:00-17:00
  • hétfő 10:00-17:00
  • kedd 10:00-17:00
  • szerda 10:00-17:00

Közösségi oldalak

Teljesítsd a kihívásokat!

Ha már Keszthelyen jársz, akkor töltsd le a díjnyertes HELLO Keszthely mobil-appot és gyűjtsd be a jutalmakat! Bővebben

App Store Google play
Legendás Koncertek
Legendás Koncertek
A zenei világ legnagyobbjai
Kutyagolós
Kutyagolós
Állok allébe!
Téged is az ITALVÁR!
Téged is az ITALVÁR!
Legyen Tied a legmenőbb fotó!
Gyúrunk vaze?
Gyúrunk vaze?
Ki a szabadba, próbáld ki a város összes kondiparkját!
+28Kihívás vár
még rád

Ez is érdekelhet

Festetics-kastély

Festetics-kastély

A Festetics Kastély parkja

A Festetics Kastély parkja

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Festetics Kastély - Hintómúzeum

Festetics Kastély - Hintómúzeum

Összes Szabadidő