Festetics Kastély – Hintómúzeum

A Festetics Kastély szomszédságában lévő istállóház ad otthont Európa egyik legjelentősebb hintó- és szángyűjteményének. A több mint 60 járművet - hintót, szánt, harckocsit, homokfutót, automobilt- felvonultató kiállítás egész évben látogatható, tökéletes program családoknak is.


Európa egyik legjelentősebb hintó- és szángyűjteménye

Hintómúzeumról röviden

Látogatók tekintik meg a HintókiállítástTippEgyütt olcsóbb! Vásárolj „Kastély+1” típusút kombinált-belépőjegyet, amellyel a Kastély főépületében lévő kiálltás mellett a Hintókiállítást is olcsóbban meglátogathatod.

Elgondolkoztál már azon, mivel közlekedhetett Keszthelyen, vagy akár messzi vidékekre a Festetics-család a 18-19. században? Bizonyára mindenkinek a lovak, kocsik, hintók jutnak eszébe, azonban nem volt mindegy, hogy az utazó éppen vadászni indult, a Fenyves allén a fenékpusztai majorba tartott, netalán a munkája távolabb, a fővárosba vagy az országhatáron kívülre szólította. Mindegyik úti cél, és minden évszak más-más közlekedési eszközt igényelt. Az év nagy részében a hintót, a téli szezonban a szánt használták előszeretettel.

Érdekesség Festeticsek nem töltötték a teleket KeszthelyenÉrdekességA Festetics-család Keszthelyen soha nem használt szánt, a telet ugyanis nem a városban töltötték.

2004-től látogatható kiállításon Európa egyik legjelentősebb 60+ darabos hintó- és szángyűjteményét tekinthetjük meg, tökéletes restaurált állapotban. Megismerkedhetünk a kocsizás és a hintózás, valamint a főúri életformához tartozó utazás múltjával, valamint, hogy az idő előrehaladtával hogy alakultak át a hintók automobilokká.
ÉrdekességMég többet szeretnél tudni Keszthely múltjáról? Akkor a KESZTHELYI TÖRTÉNETEK című könyvet neked írták, szerezd be a sétáló utcai Tourinform irodában!
Alapgyűjteménye Werner Gustertől származik. A járművek korábbi tulajdonosaival a történelemkönyv lapjaiban is találkozhattunk – itt parkol Mária Valéria főhercegnő utazó kocsija, egy Eszterházy halottaskocsi, Ferenc Ferdinánd parkkocsija, vagy Rudolf trónörökös homokfutója. A legrégibb darab egy bronzkorból származó harci kocsi. A közelmúltban átadásra került az első magyar kocsi élethű másolata is.

“Gyönyörű gyűjtemény, szebbnél-szebb különleges hintóval, szánnal, autóval… igazi időutazás. Nagyon szépen kialakított, látványos múzeum. Nem mindennapi élmény, csak ajánlani tudom!”

Vígh ÉvaHelyi idegenvezető
Kedvencünk megnézni a T-modellt a keszthelyi HintómúzeumbanKedvencünkA mi kedvencünk egy 1914-es, felújított, jelenleg is működő Ford T-modell, amelyet egykor, ha beindítottak, hangja Vonyarcvashegyig is elhallatszott.

Mind a Festetics-család, mind nemzetünk életében fontos szerepet tölt be a lovaskultúra, mely Európa-szerte meghatározó volt a kastély aranykorában. Ezért külön terem foglalkozik a Festetics család lóversenyekben elért eredményeivel.

Hintómúzeum épülete

A Hintómúzeum épületét Festetics II. Tasziló a mindennapi életben használt lovak számára istálló-kocsiháznak építtette 1883-1887 között, a kastély utolsó nagy bővítésével egy időben. A második világháborút követően a katonaság, majd a városi tanács birtokolta az épületet. Mai, felújított formáját 2003-ban érte el az épület. Az épület a kastélytól pár percnyi gyaloglásra található, a parkon keresztül, vagy a Vadászati Múzeum felől közelítsük meg.

Hintókiállítás hozzátartozik az alapjegyhez, ha a kastélyban járunkÉrdekességRégen a Hintókiállítás épülete a Kanizsa sőrgyárnak adott otthont - innen származott a 80-as évek strandjainak sztárja a Balatoni Világos.

Belépőjegyek és egyéb szolgáltatások

A Helikon Kastélymúzeum több, kedvezményes belépőjegyet (pl. nagycsaládos) kínál látogatói számára. Különböző belépőjegykombináció közül is választhatunk, illetve kérhetünk tárlatvezetést is.

A múzeum népszerű szolgáltatása a hintózás, melyet tavasztól őszig vehetünk igénybe a mesés kastélyparkban.

Tipp hintó a Festetics kastélybanTippHa esküvőnket a kastélyban tartjuk, akár hintóval is érkezhetünk a násznép ámulatára.

Iskoláknak, osztályoknak  5-12. évfolyamig a múzeumpedagógiai szolgáltatást ajánljuk: Lehet-e hintón hintázni? Mi a kapcsolat a kocsi szó és Kocs község között?  A diákok érdekes történeteken keresztül megismerkedhetnek a főúri életformához kapcsolódó utazási szokásokkal.

Információk

Térképen mutasd

8360 Keszthely, Kastély utca 1.

Elérhetőségek

Nyitva tartás

 • Egész évben nyitva
 • NyitvaZárás: 17:00
  • szombat (ma) 10:00-17:00
  • vasárnap 10:00-17:00
  • hétfő zárva
  • kedd 10:00-17:00
  • szerda 10:00-17:00
  • csütörtök 10:00-17:00
  • péntek 10:00-17:00

Közösségi oldalak

Teljesítsd a kihívásokat!

Ha már Keszthelyen jársz, akkor töltsd le a díjnyertes HELLO Keszthely mobil-appot és gyűjtsd be a jutalmakat! Bővebben

App Store Google play
Dobókocka
Dobókocka
Felnőtt megőrző szombatonként
Pumpapálya tesztelés
Pumpapálya tesztelés
Bringára Keszthely!
Keleti ízek
Keleti ízek
Válassz egyet a thai fűszeres tészták közül!
Kultallé séta
Kultallé séta
A fasorok városa
+30Kihívás vár
még rád

Ez is érdekelhet

Festetics-kastély

Festetics-kastély

A Festetics Kastély parkja

A Festetics Kastély parkja

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Összes Szabadidő