Festetics Kastély – Pálmaház és madárpark

A keszthelyi kastélyparkból nyíló Pálmaház és Madárparkba lépve egy mesebeli, egzotikus világ tárul elénk. A parkban több száz mediterrán, és különleges növényt, számos érdekes madárfajt ismerhetünk meg testközelből.


Egzotikus világ a kastély szomszédságában

Ha a kastély parkjában, mielőtt az oroszlános kúthoz érkezünk, balra kanyarodunk, a kapun átlépve úgy érezhetjük, mintha egy mesebeli, idegen világba csöppentünk volna. Ennek a világnak az alapjait még Gróf Festetics II. Tasziló teremtette meg az 1880-as években. Az egzotikus növények, állatok, akváriumok, kerti tavak, sziklakertek az uralkodók, főurak udvarának részét képezték a korában.

“Pálmaház és Madárpark. Nagyon díszes, megkapó látnivaló. Szerencsénk volt, virágzott a mocsári hibiszkusz és a kaktuszkiállítás bemutató darabjai. A Madárpark nagyon aranyos. Karnyújtásnyira sétálnak, élik mindennapi életüket a madarak. Az ember azt hinné, hogy hagyják magukat megsimogatni.”

Kiszel AttilaHelyi idegenvezető

ÉrdekességMég többet szeretnél tudni Keszthely múltjáról? Akkor a KESZTHELYI TÖRTÉNETEK című könyvet neked írták, szerezd be a sétáló utcai Tourinform irodában!

Pálmaház

A 2012-ben nyílt pálmaház eredetileg „növényszanatóriumként” , „orangerie-ként” szolgált, a kastély nagyméretű pálmáit, dézsás növényeit gondozták itt. Testközelből láthatjuk a mediterrán világ, távoli földrészek legkülönlegesebb, legszebb növényeit, például hawai rózsát, különböző kaktuszféléket.

Virágos madárpark, háttérben a kastéllyalKedvencünkA Pálmaház növényvilágából kiemelkedik az ezerszínű trópusi hibiszkuszok csoportja, mely európai szinten az elsők közt van.

Vannak olyan növények is, amelyek védelemre szorulnak, pusztulófélben vannak. Míg egy másik csoportot azok a „haszonnövények” alkotják, melyek terméseit akár mindennap fogyasztjuk, de nem tudjuk, hol, milyen növényen terem. Ide tartozik a kávé, cukornád, kakaó, banán, gyömbér, vagy épp a citrusfélék. Nem titkolt célja a múzeumnak a látogatók természet iránti fogékonyságra való nevelése, valamint hangsúlyozása, milyen fontos napjainkban a környezetkímélő gazdálkodás. A Pálmaházat közel 1000 m2-es sziklakert, tó, akvárium veszi körül, utóbbiban balatoni halak úszkálnak.

Látogatók szemlélik a park madárvilágátÉrdekességA pálmaház szerkezeti elemei a párizsi Gustave Eiffel művekben készültek el. Kiváló minőségéről árulkodik, hogy nem szorultak még cserére az épület fő tartó elemei, csavart oszlopai. Eiffel nevéhez köthető a róla elnevezett torony, vagy a New York-i Szabadság-szobor megálmodása és tervezése, de az ő vállalata készíttette Magyarországon a Nyugati pályaudvar főépületének terveit is.

Madárpark

A Madárpark 2016-ban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.  A parkban találkozhatunk vízimadarakkal, pávákkal, akár Kínában, Ausztráliában honos egyedekkel. Ha szemfülesek vagyunk, a világ legkisebb vízimadarát, a Hottentotta récét is megpillanthatjuk. Amennyiben szeretnénk, akár a kezünkből is etethetjük a park lakóit!

Belépőjegyek és egyéb szolgáltatások

A Helikon Kastélymúzeum több, kedvezményes belépőjegyet (pl. nagycsaládos) kínál látogatói számára. Különböző belépőjegykombináció közül is választhatunk.

Tipp kombinált jegy a Festetics-kastély múzeumaibaTippEgyütt olcsóbb! Vásárolj „Kastély+1” típusút kombinált-belépőjegyet, amellyel a Kastély főépületében lévő kiállítás mellett a Pálmaházat is olcsóbban meglátogathatod.

Információk

Térképen mutasd

8360 Keszthely, Kastély utca 1.

Elérhetőségek

Nyitva tartás

 • Egész évben nyitva
 • NyitvaZárás: 17:00
  • csütörtök (ma) 10:00-17:00
  • péntek 10:00-17:00
  • szombat 10:00-17:00
  • vasárnap 10:00-17:00
  • hétfő 10:00-17:00
  • kedd 10:00-17:00
  • szerda 10:00-17:00

Közösségi oldalak

Teljesítsd a kihívásokat!

Ha már Keszthelyen jársz, akkor töltsd le a díjnyertes HELLO Keszthely mobil-appot és gyűjtsd be a jutalmakat! Bővebben

App Store Google play
Technika nyomában
Technika nyomában
Less be a technika világába!
Festetics családi bringatúra
Festetics családi bringatúra
Kóstolj bele a Festetics-örökségbe kétkeréken!
Festeticsek öröksége
Festeticsek öröksége
Találd meg a titkos átjárót a kincshez!
Téged is az ITALVÁR!
Téged is az ITALVÁR!
Legyen Tied a legmenőbb fotó!
+28Kihívás vár
még rád

Ez is érdekelhet

Festetics-kastély

Festetics-kastély

A Festetics Kastély parkja

A Festetics Kastély parkja

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Hintómúzeum

Festetics Kastély - Hintómúzeum

Összes Szabadidő