A Festetics Kastély parkja

Magyarország leglátogatottabb kastélyát körülölelő Festetics Kastély parkja kitűnő választás, ha Keszthely belvárosában nyugodt, szép környezetben tennénk egy sétát. A 2015-ös felújítás során a 19. századi tervek felhasználásával alakították újjá a parkot.


Természetvédelmi terület Keszthely szívében

Az eredetileg 42 hektáros kastélypark napjainkra 10 hektárra zsugorodott, a 2015-ös felújítás során a 19. századi tervek felhasználásával alakították újjá a parkot.

Egy séta a parkban?

Ha a Festetics Kastély környékén jársz, de nem áll módodban az épületet belülről megcsodálni, parkját feltétlenül fedezd fel! A kastélypark egész évben reggeltől az esti órákig ingyenesen látogatható. Amennyiben találkozóhelyet keresel a városban, a park tökéletes, csendes, tágas, padjain megpihenhetsz. Vannak, akik babakocsival, vagy kutyával érkeznek, a park mindenki előtt nyitva áll, akik a minden évszakban gyönyörű parkot választják.

Tipp esküvői fotózás a Festetics-kastély impozáns parkjábanTippEsküvői fotózásoknak is kedvelt helyszíne a kastélypark, különösen a nyári időszakban.

Ne feledd, a park területe természetvédelmi terület, óvd, vigyázz rá! Tájképi értékei közé tartoznak a Festetics György korából való páfrányfenyő, a kerti tó és környéke, míg természetvédelmi érdekessége a februárban nyíló téltemető állománya. A kastély bejáratánál az épület jelképének számító két japán akác köszönti a látogatókat.

“A park azon kevés helyek egyike ami még ingyenesen látogatható. Aki a környéken jár az ne hagyja ki, gyönyörű. Látszik, hogy a parkot folyamatosan karban tartják, rend és tisztaság van, a mesterséges tóban sok színes hal. Egy kellemes délutáni sétára tökéletes. Parkolás a közeli utcákban egyszerűen megoldható, természetesen fizetős, de nem drága. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy látogassa meg.”

Nagy GyulaHelyi idegenvezető

Magyarország leglátogatottabb kastélyának parkja

A parkot a Festetics II. Tasziló hívására érkező, Londonból érkező, európai hírnevű kertész, Henry Ernest Miller álmodta és valósította meg 1885-1889 között a korabeli angol kertművészet mintájára. A barokk kastélyparkok hármas tagozódása itt is megfigyelhető: egy előkerti, egy belső udvari és egy hátsó kerti résszel rendelkezik a park. Az előbbieket a franciakertekre jellemző szabályos formákkal bírnak, míg a park hátsó része „természetesebb”.

Érdekesség a kastély parki tó tükrében az épület tornya néz vissza ránkÉrdekességEsküvői fotózásoknak is kedvelt helyszíne a kastélypark, különösen a nyári időszakban.

Üdítő érzetet kelt a nyári időszakban a szökőkutak csobogása, különösen szép éjszakánként, megvilágítva. Az előkert szökőkútja Festetics II. Tasziló feleségének, Lady Hamilton családjának címerét, a liliomot formázza.  A Festetics család művészetkedvelő és -támogató oldaláról árulkodik a szobrok sokasága a kastélyparkban. A bejáratnál Festetics György szobra üdvözöl minket, de találkozhatunk Szűz Mária, Szent Ilona, Csokonai Vitéz Mihály ábrázolásával is sétánk során. A park hátsó része felé haladva találkozhatunk a klasszicista stílusú oroszlános kúttal, melyen a család címerállatai szerepelnek.

Ha már a parkban jársz…

Látogasd meg a parkban található Hintókiállítást, ahol megismerheted a Festetics család egykori közlekedési eszközeit! Az oroszlános kút előtt balra fordulva találod a Pálmaház és Madárparkot, ha érdeklődsz az egzotikus világ iránt, feltétlen térj be! Ha bejártad a hatalmas területet, a hátsó kijáraton távozva találod meg a Vadászati Kiállítás és Történelmi Modellvasút-kiállítás szép épületét.
ÉrdekességMég többet szeretnél tudni Keszthely múltjáról? Akkor a KESZTHELYI TÖRTÉNETEK című könyvet neked írták, szerezd be a sétáló utcai Tourinform irodában!

Programok a parkban

A parkban egész évben színes programok várják az érdeklődőket. Otthont ad gasztrofesztiválnak, ünnepi programoknak, parkmozinak, kiállításoknak, koncerteknek, lovasfesztiválnak. Legnevesebb eseménye a június végi Múzeumok Éjszakája.

Parkolás, megközelíthetőség

Ha autóval érkeznénk a parkhoz, a kastély körüli utcákban rendelkezésünkre állnak fizetős parkolók. A park mögötti részen több, nagyobb parkoló is kialakításra került, ott biztos találunk magunknak szabad helyet. Ha gyalog közelítjük meg az épületet, könnyű dolgunk lesz, hisz a Sétálóutca végén lévő kastélyt a város több pontjáról felismerhetjük, messziről látszódó tornyának köszönhetően. A kastélyparkba 3 bejáraton juthatunk be: a Sétálóutca, a Sopron utca, valamint a Vadászati Múzeum felöli kis kapun.

Információk

Térképen mutasd

8360 Keszthely, Kastély utca 1.

Elérhetőségek

Nyitva tartás

 • Egész évben nyitva
 • ZárvaNyitás: 05:00
  • szerda (ma) 05:00-20:00
  • csütörtök 05:00-20:00
  • péntek 05:00-20:00
  • szombat 05:00-20:00
  • vasárnap 05:00-20:00
  • hétfő 05:00-20:00
  • kedd 05:00-20:00

Közösségi oldalak

Teljesítsd a kihívásokat!

Ha már Keszthelyen jársz, akkor töltsd le a díjnyertes HELLO Keszthely mobil-appot és gyűjtsd be a jutalmakat! Bővebben

App Store Google play
Balaton-parti lábrongyoló
Balaton-parti lábrongyoló
Végig a keszthelyi Balcsi-parton
Hőlégballon
Hőlégballon
Ahogy a madarak látják Keszthelyt
Mit csinál az unatkozó várvédő?
Mit csinál az unatkozó várvédő?
Elfoglalja magát!
Parkolj ingyen 2024-ben is!
Parkolj ingyen 2024-ben is!
Spórolj velünk! Parkolj ingyen napi 1 óráig 2 autóval 2024-ben is.
+26Kihívás vár
még rád

Ez is érdekelhet

Festetics-kastély

Festetics-kastély

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Festetics Kastély - Hintómúzeum

Festetics Kastély - Hintómúzeum

Összes Szabadidő