Festetics Kastély – Vadászati Kiállítás

A keszthelyi kastélypark mögött található a Festetics család korabeli főúri vadászatokat felelevenítő, Földünk vadvilágát bemutató kiállítás. A Festetics Kastély - Vadászati Kiállítás egész évben látogatható, gyermekek számára is izgalmas, ideális program lehet családoknak is.


Vadászatról-nem csak vadászoknak

Trófeák, állatszőrből készült szőnyegek, fegyverek, állatokat ábrázoló festmények – az egykori kúriák, kastélyok elengedhetetlen díszítő elemei, ahogy a főurak egyik kedvelt időtöltése a vadászat volt. A Festeticseknek lehetőséget adtak erre környékbeli vadban gazdag birtokaik. A Vadászati Múzeum ezeket a főúri vadászatokat eleveníti fel, továbbá emléket állít ismert hazai vadászoknak is. Ám még különlegesebbé teszi a múzeumot, hogy bemutatja Földünk vadvilágát is, ezáltal természettudományi jelleget adva neki.

Földünk vadvilága

A kiállítás nem csupán a Festetics családhoz tartozó vadászatok bemutatására korlátozódik, az épület egyes szárnyaiban helyet kaptak az amerikai és ázsiai, továbbá az afrikai esőerdő vadvilágát, mintegy 220 fajt bemutató tárlatok. Gyermekek számára is izgalmas, érdekes lehet, hogy az állatokat testközelből, természetes élőhelyükön ismerhetik meg, ahol az állatok hangját is hallhatják.  Újdonság az ázsiai hegyvidék és a hegyek alatt kialakított ősember barlang, melyben egy család életébe nyerhetünk bepillantást.

Érdekes és szépen megvalósított kiállítás. Elképesztő mennyiségű trófea a világ minden tájáról. Különleges élmény a hatalmas terekben tematikusan rendezett állatok látványa.

Juhász MilánHelyi idegenvezető
A vadászati kiállítás többek közt a Festetics család egykori birtokainak vadvilágát is bemutatjaKedvencünkAz emeleten elénk tárul egy neves amerikai természetfestő 208 afrikai vadfajt ábrázoló festményének másolata. A lenyűgöző alkotást egyedül itt tekintheted meg Európában!

A régi főúri vadászatok felelevenítése, a Festetics örökség

A Festeticseknek lehetőséget adtak a kedvelt főúri időtöltésre környékbeli vadban gazdag birtokaik, az itt lévő vadállomány messze földön híres volt. A család felismerte, ahhoz, hogy valaki jó vadgazda legyen, megfelelő tudással kell rendelkeznie, ezért az I. Festetics György az általa alapított Georgikonon erdész-vadászképzést is indított. A tanulmányok befejezését követően lehetőség volt a gróf birtokain munkába állni. A Festetics birtokon vadászók között szerepel Rudolf trónörökös is, a berzencei vadászatot festményen is megörökítették. III. Festetics György invitálására az 1930-as években az akkori kormányzó, Horthy Miklós érkezett többször vadászni.

Érdekesség Széchenyi Zsigmond dolgozott a Helikon könyvtárbanÉrdekességSzéchenyi Zsigmond Festetics-leszármazottként- kitelepítettként került a múlt század ötvenes éveiben Balatongyörökre, valamint Keszthelyre. A kastély könyvtárában dolgozott, munkája mellett négynyelvű vadászati bibliográfiát szerkesztett, valamint hozzá köthetők a hazai vadászirodalom legszebb könyvei.

Európa egyik legrangosabb vadászati kiállítása

Felmerülhet a kérdés, honnan származnak a kiállított darabok, ugyanis a II. világháborút követően a trófeagyűjtemény szinte teljes egésze eltűnt. Abban, hogy létrejöjjön a vadászati gyűjtemény, nagy szerepe volt Windisch-Gratz hercegnek, Dr. Nagy Endrével kötött barátságának, amelynek köszönhetően a herceg világhírű gyűjteményét Magyarországnak ajándékozta.

Jegesmedvével is találkozhatunk a kiállításonÉrdekességA Vadászati Múzeum gyűjteményét képezi báró Dózsa György trófeagyűjteménye is, annak ellenére, hogy a British Museum is pályázott a kincset érő darabokra.

A kétezres években – azóta a legmagasabb vadászati elismerésben részesült- Hidvégi Béla adományának, munkájának, elhivatottságának köszönhetően 2008-ban megnyithatta kapuit a vadászati kiállítás, mely idővel képzőművészeti gyűjteménnyel is gyarapodott – itt Lakatos Ferenc műgyűjtő nevét kell mindenképp megemlítenünk. A kiállított darabok között fellelhetünk különleges bronz-, porcelánszobrokat, festményeket, falikárpitokat, vadászfegyvereket, továbbá bemutatásra kerül egy vadász dolgozószobája is.

Megközelítés, egyéb szolgáltatások

A múzeum épülete a Festetics Kastély mögött található, saját parkolóval rendelkezik, a belvárosból érkezők gyalog is meg tudják közelíteni. A múzeum előtt kerti kisvasút várja a legkisebbeket, majd belépve tudunk jegyet vásárolni – akár SZÉP kártyával is, a nagycsaládosok kedvezményesen, tárlatvezetést is kérhetünk. A diákokat a természetvédelem és a vadászat szerepét bemutató múzeumpedagógiai foglalkozások várják.
ÉrdekességMég többet szeretnél tudni Keszthely múltjáról? Akkor a KESZTHELYI TÖRTÉNETEK című könyvet neked írták, szerezd be a sétáló utcai Tourinform irodában!

Információk

Térképen mutasd

8360 Keszthely, Pál utca 1.

Elérhetőségek

Nyitva tartás

 • Egész évben nyitva
 • NyitvaZárás: 17:00
  • csütörtök (ma) 10:00-17:00
  • péntek 10:00-17:00
  • szombat 10:00-17:00
  • vasárnap 10:00-17:00
  • hétfő 10:00-17:00
  • kedd 10:00-17:00
  • szerda 10:00-17:00

Közösségi oldalak

Teljesítsd a kihívásokat!

Ha már Keszthelyen jársz, akkor töltsd le a díjnyertes HELLO Keszthely mobil-appot és gyűjtsd be a jutalmakat! Bővebben

App Store Google play
Mit adtak nekünk a rómaiak?
Mit adtak nekünk a rómaiak?
Római erődöt!
Helyiek kiváltsága
Helyiek kiváltsága
Igazold, hogy Keszthelyen vagy a környéken laksz.
Parkolj ingyen 2024-ben is!
Parkolj ingyen 2024-ben is!
Spórolj velünk! Parkolj ingyen napi 1 óráig 2 autóval 2024-ben is.
Jenei számoló
Jenei számoló
Te hány Jeneit találsz?
+28Kihívás vár
még rád

Ez is érdekelhet

Festetics-kastély

Festetics-kastély

A Festetics Kastély parkja

A Festetics Kastély parkja

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Összes Szabadidő