Festetics-kastély

Az ország talán legépebben hagyott eredeti belső tereivel, berendezési tárgyaival rendelkező keszthelyi Festetics-kastély 200 éven keresztül a Festetics család otthona volt.


A keszthelyi Festetics-kastély a 18. század közepétől 200 éven keresztül Magyarország egyik legjelentősebb grófi, majd hercegi családjának, a Festetics családnak az otthona volt. Ma Helikon Kastély néven muzeális intézményként működik.

A Festetics család generációról generációra változtatta, módosította és épített hozzá a kastélyhoz barokk, neobarokk és rokokkó stílusban, míg el nem elnyerte ma is megcsodálható látványát.

A kastély

A kastélyépület, belső kialakítása és berendezése a legtöbb magyar kastélytól eltérően részben épen maradt a második világháború alatt. A Festetics család távozása, 1944 szeptembere után a gyűjtemény egy része a német és magyar katonák, valamint a helyi lakosság fosztogatásának esett áldozatul, viszont a ma is a kiállításban látható eredeti berendezési tárgyak megmenekültek.

Az 1948-as államosítás után a kastélyból csak a könyvtári szárny és a korábban, a világháború idején, lefalazott helyiségek voltak látogathatók Helikon Könyvtár néven, amely az Országos Széchényi Könyvtár kezelésében volt.
ÉrdekességMég többet szeretnél tudni Keszthely múltjáról? Akkor a KESZTHELYI TÖRTÉNETEK című könyvet neked írták, szerezd be a sétáló utcai Tourinform irodában!

Kastélymúzeum kialakítása

A „kastélymúzeum” kialakításának gondolata már az ötvenes években megfogant, azonban a kastély teljes külső és belső rekonstrukciója csak a hetvenes évekre haladt előre annyira, hogy az 1974-ben Helikon Kastélymúzeum néven megalapított múzeumban megnyílhasson. Az intézmény hivatalos neve 2012 óta Helikon Kastély, küldetése a Festetics-örökség megőrzése, tudományos feldolgozása és bemutatása. A Helikon Kastély öt épületben hat állandó kiállítással várja a látogatókat.

Főúri életforma és Helikonkönyvtár – enteriőrkiállítás

A kastélyban látható Főúri életforma és Helikon Könyvtár című enteriőrkiállítás eredeti vagy korhűen rekonstruált belső terei a 18–19. századi főúri életformát mutatják be. A kastély legnagyobb értéke Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára több mint 80 ezer kötettel.

Hintókiállítás

A hintókiállítás az egykori kocsiház épületében nyílt meg 2002-ben. Fő anyaga a több mint 50 darab, a főúri életformához kapcsolódó 18–19. századi kocsi, hintó és lovas szán, valamint a lovaglással összefüggő egyéb tárgyi emlékek, illetve képzőművészeti alkotások gyűjteménye.

“Nagyon gazdag és ritka gyűjtemény. A mai szemlélő, a precíz, gondos és szakszerű helyreállítási munkának köszönhetően élvezheti ezeket a remek darabokat. Érdemes megnéznie a fiatalabb generációnak is, szerencse hogy van ilyen az országban.”

Csúcs CsabaHelyi idegenvezető

Kedvencünk megnézni a T-modellt a keszthelyi HintómúzeumbanKedvencünkA mi kedvencünk egy 1914-es, felújított, jelenleg is működő Ford T-modell, amelyet egykor, ha beindítottak, hangja Vonyarcvashegyig is elhallatszott.

Vadászati kiállítás

A vadászati kiállítás 2008 óta látható egy átépített, a második világháború után a honvédség által emelt épületben. A tárlat öt földrészen elejtett vadfajok trófeáinak ad helyet. Az állatok többségével „természetes élőhelyükön” sétálva ismerkedhetnek a látogatók. Az élményt a témához kapcsolódó néprajzi és képzőművészeti gyűjtemény teszi teljessé.

Történelmi modellvasút-kiállítás

A történelmi modellvasút-kiállítás az egyik legnagyobb Európában. A 19–21. századi Magyarország, Ausztria és Németország vasútjait szemléltető óriásmodell az eredeti állomásépületek, vasúti pályák, mozdonyok, szerelvények korhű mása.
Hintókiállítás hozzátartozik az alapjegyhez, ha a kastélyban járunkÉrdekességRégen a Hintókiállítás épülete a Kanizsa sőrgyárnak adott otthont - innen származott a 80-as évek strandjainak sztárja a Balatoni Világos.

Főúri utazások. úti kalandok – kiállítás

Az Amazon Ház Látogatóközpontban – a Festetics család egykori uradalmi szállásépületében – 2016-ban megnyílt Főúri utazások, úti kalandok című kiállítás a 19. századi és a 20. század eleji utazási kultúrát és az utazásokhoz kapcsolódó szokásokat mutatja be számos kipróbálható eszköz segítségével.

Pálmaház

Az 1880-as években épült Pálmaház egzotikus növényeivel a főúri életmód részét képező orangerie-k és trópusi növényházak hagyományát idézi 2012 óta. A pálmaház épületét sziklakert, akvárium, kerti tó és madárpark együttese övezi.

Kastélypark

A kastélypark, amely természetvédelmi terület, a közelmúltban befejezett rekonstrukciót követően újra a Henry Ernest Milner angol kerttervező által az 1880-as években tervezett látványt nyújtja a felújított tóval, az Oroszlános kúttal és a szökőkutakkal, valamint a hercegnői kamarakerttel.

Információk

Térképen mutasd

8360 Keszthely, Kastély utca 1.

Elérhetőségek

Nyitva tartás

 • Egész évben nyitva
 • ZárvaNyitás holnap: 10:00
  • hétfő (ma) zárva
  • kedd 10:00-17:00
  • szerda 10:00-17:00
  • csütörtök 10:00-17:00
  • péntek 10:00-17:00
  • szombat 10:00-17:00
  • vasárnap 10:00-17:00

Közösségi oldalak

Teljesítsd a kihívásokat!

Ha már Keszthelyen jársz, akkor töltsd le a díjnyertes HELLO Keszthely mobil-appot és gyűjtsd be a jutalmakat! Bővebben

App Store Google play
Tavirózsa
Tavirózsa
Fürödj a Hévízi-tóban!
Istenek itala
Istenek itala
Kóstold meg a keszthelyi Nektárt!
Jenei számoló
Jenei számoló
Te hány Jeneit találsz?
Parkolj ingyen 2024-ben is!
Parkolj ingyen 2024-ben is!
Spórolj velünk! Parkolj ingyen napi 1 óráig 2 autóval 2024-ben is.
+28Kihívás vár
még rád

Ez is érdekelhet

A Festetics Kastély parkja

A Festetics Kastély parkja

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Festetics Kastély - Hintómúzeum

Festetics Kastély - Hintómúzeum

Összes Szabadidő