Helikon park és Helikon emlékmű

A Helikon park Keszthely város legnagyobb zöldterületeként egy kellemes sétára, kulturális feltöltődésre egyaránt alkalmas, az itt található emlékmű a kétszáz éves múlttal rendelkező jeles irodalmi ünnepségeknek állít emléket.


Keszthely legnagyobb zöldterülete

Helikon park

“Itt a keszthelyi zöld parton emelkedik A csendes Helikon.”- olvashatjuk Berzsenyi Dániel sorait. Nem hiába, Keszthelyen még a parkok is kulturális, történelmi háttérrel bírnak, és egészen biztos, hogy közük van a Festeticsekhez. Ha a belvárosból a Balaton-part felé tartunk, nagy valószínűséggel érintjük a faóriások alkotta Helikon parkot.

“Szép, rendezett park. Pihenésre kiválóan alkalmas. Közel van a strand, így aki nyugodt helyet keres a környéken, annak mindenképpen ajánlom. Hatalmas platánfák adnak árnyékot, a karbantartott padok pedig kényelmet.”

Kovács ZoltánHelyi idegenvezető
Séta a parkbanÉrdekességA parkon áthalad az Országos Kéktúra útvonala, így akkor is átsétálunk rajta, ha a Sümeg-Keszthely szakaszt teljesítjük.

Hogy miért pont Helikon, és mi köze a Festetics családhoz? 1883-ban Festetics II. Tasziló adta a ligetet a városnak örökös használatra, amit parkká alakítottak – eredetileg Fürdő Park volt a neve – , ahol jellemzően lombhullató fák dominálnak: gesztenye, bükk, hárs, cseresznye, szomorú fűz, tölgy és platán, utóbbi a fősétány fája.  A tűlevelűek közül tuját, fenyőt, közönséges mocsári ciprust figyelhetünk meg.

Az emlékmű hátulrólÉrdekességHonnan ered a Helikon név? Eredetileg egy görög hegységet neveznek így.

A Helikoni Ünnepségek fontos szegmensét képzik a város kulturális életének. Az első ünnepséget 1817-ben Gróf Festetics György szervezte, és az irodalmi élet oly neves szereplői vettek rajt részt, mint Kisfaludy Sándor, Berzsenyi Dániel, Dukai Takách Judit. A jeles kulturális eseményt többször is megtartották, majd a gróf halálával véget értek az ünnepségek

Helikon emlékmű

Száz év múltán is úgy látták, az, hogy az értelmiség krémje a Balaton-parti Keszthely városában gyűlt össze, nagy jelentőséggel bírt a város életében, ezért úgy vélték, illendő megemlékezni a centenáriumról, és nem szabad hagyni, hogy feledésbe merüljön ez a szép hagyomány. A világháború miatt csupán 1921-ben volt lehetőség arra, hogy megemlékezzenek a Helikoni Ünnepségek 100 éves évfordulójáról. Ekkor emelték a parkot átszelő sétány mentén található 8 oszlopon álló, kupolás Helikon Emlékművet. Nem ez az egyetlen alkotás, ami a parkot díszíti, megtalálható Kitaibel Pál botanikus, Cholnoky Jenő földrajztudós szobra, Herman Ottó emlékoszlopa.
ÉrdekességMég többet szeretnél tudni Keszthely múltjáról? Akkor a KESZTHELYI TÖRTÉNETEK című könyvet neked írták, szerezd be a sétáló utcai Tourinform irodában!

Megközelítés, parkolás

A park a Balaton-partról és a belvárosból pár perces sétával elérhető, ez köti össze a két „városrészt”. A park mellett, az Erzsébet királyné útja mentén fizetős parkolóban tudjuk hagyni gépjárművünket.

Tipp kutyafuttató a Helikon parkbanTippJártatok már a Helikon parkban? A park területén kutyafuttató és agility pálya került kialakításra, amely a hét minden napján 0-24 óráig ingyenesen látogatható.

A park kedvelt a futók körében is, ugyanis futópálya is kialakításra került.

Információk

Térképen mutasd

8360 Keszthely, Sóhaj allé

Elérhetőségek

Teljesítsd a kihívásokat!

Ha már Keszthelyen jársz, akkor töltsd le a díjnyertes HELLO Keszthely mobil-appot és gyűjtsd be a jutalmakat! Bővebben

App Store Google play
Kövesd a grófot
Kövesd a grófot
Sétálj Keszthely belvárosában!
Végig a Sétálón
Végig a Sétálón
Nézd meg mit rejt Keszthely szíve!
Bookie
Bookie
Szelfizz könyvekkel!
Festeticsek öröksége
Festeticsek öröksége
Találd meg a titkos átjárót a kincshez!
+26Kihívás vár
még rád

Ez is érdekelhet

Festetics-kastély

Festetics-kastély

A Festetics Kastély parkja

A Festetics Kastély parkja

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Összes Szabadidő