Keszthelyi Fő tér

A Keszthelyi Fő tér központi szerepet tölt be a város életében: itt található a Városháza, a város egyik legrégebbi épületeként a gótikus plébániatemplom, a színház és két iskola.


Keszthely kulturális központja

A Fő tér szerepe a város életében

Kultúra, történelem, oktatás, vallás, művészet, gasztronómia, századfordulós hangulatú épületek- a felsoroltakat mind egy helyen megtalálod, a város Fő terén jársz, amely egyben a mindenkori városközpont is. Rendezvényeknek, fesztiváloknak, kiállításoknak, akár sporteseményeknek ad otthont, de ne lepődj meg, ha év közben, hétköznapokon erre jársz, és diákok zsivaját hallod, ugyanis két iskola is található itt. Központi jellegét adja, hogy minden irányba indulnak innen, és érkeznek ide utak, azonban maga a tér autómentes. Ennek köszönhetően remek találkozóhely, az itt fellelhető padok a kellemes pihenést szolgálják.

A Vajda János Gimnázium, háttérben a Magyarok Nagyasszonya PlébániaÉrdekességA Fő téren áll a 250 éves Vajda János Gimnázium is, melynek elődjét 1772-ben gróf Festetics Pál alapította. Az oktatási intézmény 3 évfolyamos gimnáziumként kezdte meg működését, 1808-ban a premontrei rend vezetése alá került. 1890-től 8 osztályos főgimnáziumként működött, a felújított épületet 1892-ben avatták fel. Ékessége a Róth Miksa által készített Szent Imre ablak.

Főként a nyári időszakban, sűrűn láthatunk nászmenetet, ugyanis itt van a Városháza szép épülete is, ahol a település és lakóinak ügyeit intézik. A Városháza mellett nem sokkal a Balaton Színház található. Itt lelhető fel a város legrégibb kültéri alkotása, a Szentháromság szobor. Az egykori középkori végvár épületegyüttesét alkották a templom – ahol Magyarország legnagyobb felületű gótikus freskói találhatók -, a volt rendház, a mai iskola épülete és a Várkert.

Szökőkút a Fő térenÉrdekességTudtad? A Fő téren található szökőkút az egykori végvárat körülvevő vizesárkot szimbolizálja.

A gimnázium bejárati ajtaja fölött különleges óra látható. Reggel 8-kor és 12-kor a ,,Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok”- Bartók Béla által Keszthelyen gyűjtött magyar népdal, este 18 órakor az ,”Adjon Isten jó éjszakát” című, tárogatón játszott népdal hallható.

Tipp Los Amigos Mexikói Étterem a keszthelyi Fő térenTippHa a Fő téren szeretnél étkezni, és kedveled a különleges ízeket, akkor térj be a Los Amigos Mexikói Étterembe, ahol dél-amerikai latinos hangulattal és ízvilággal várnak Keszthely szívében!

Karneváltól karácsonyig – Programok a Fő téren

Egész évben színes programok töltik meg élettel a Fő teret. Nagy népszerűségnek örvend a Keszthelyi Városi Karnevál, a Balaton leghosszabb maskarás felvonulása, ahol többszázan öltöznek jelmezbe, hogy elűzzék a telet. Június első hétvégéjén rendezik meg a város napi ünnepséget Keszthely fő terén, ahol koncertekkel, kulturális-, szórakoztató- és gyermekprogramokkal ünnepel a balatoni település. A nyár közkedvelt rendezvénye a KeszthelyFest, amikor dallamokkal és ízekkel telik meg a keszthelyi belváros. Szeptember első hétvégéjén verklik sorakoznak fel, töltik meg zenével, jó hangulattal a Fő teret. Az évet az adventi, karácsonyi, és szilveszteri programok zárják a városközpontban. A 2021-es év újdonsága volt a gyermekek számára kialakított korcsolyapálya.
ÉrdekességMég többet szeretnél tudni Keszthely múltjáról? Akkor a KESZTHELYI TÖRTÉNETEK című könyvet neked írták, szerezd be a sétáló utcai Tourinform irodában!

Információk

Térképen mutasd

8360 Keszthely, Fő tér

Elérhetőségek

Teljesítsd a kihívásokat!

Ha már Keszthelyen jársz, akkor töltsd le a díjnyertes HELLO Keszthely mobil-appot és gyűjtsd be a jutalmakat! Bővebben

App Store Google play
Szendrey Selfie
Szendrey Selfie
Találkozz a múzsával!
Keleti ízek
Keleti ízek
Válassz egyet a thai fűszeres tészták közül!
Parkolj ingyen 2024-ben is!
Parkolj ingyen 2024-ben is!
Spórolj velünk! Parkolj ingyen napi 1 óráig 2 autóval 2024-ben is.
Szerelmes Kalandtúra 2024
Szerelmes Kalandtúra 2024
Felkészültetek a kalandra?
+30Kihívás vár
még rád

Ez is érdekelhet

Festetics-kastély

Festetics-kastély

A Festetics Kastély parkja

A Festetics Kastély parkja

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Összes Szabadidő