Keszthelyi gasztronómia

A keszthelyi gasztronómia összetevői közt megtaláljuk a zalai tájegység finomságait, Balatonhoz köthető -elsősorban hal-ételeket, a Festeticsek örökségét, helyi borkülönlegességeket. Számos gasztronómiai rendezvény, valamint verseny – például Város Tortája – is színesíti az évet.


Keszthelyi Gasztro Kisokos

Helyi jellegzetességek

Ha helyi specialitásokat szeretnénk fogyasztani, és kipróbálni, érdemes Keszthely tágabb környezetét néznünk, valamint az időben visszamennünk. A város Zala megyében fekszik, így kereshetünk a tájegységre jellemző specialitásokat, mint a zalai dödölle.

Sülnek a nyárson a halakÉrdekességHa már Zala, ne feledjük ki a Zala folyóból, egészen a középkortól kezdve halászott folyami rákot, mely a vármegye egyik legértékesebb tenyésztett állatának számított, még a bécsi piacon is fellelhető volt!

Ha visszamegyünk az időben, nagy hagyományát találjuk Keszthelyen a jelenleg is élő burgonyakutatásnak. A Georgikonban mintegy 17 féle burgonyát termesztettek, melyről az iskola tanára, igazgatója, Asbóth János tanulmányt is írt. Napjainkban 10 féle burgonyát lelhetünk fel, melyek közt megtaláljuk a „Balatoni rózsát”, de a „Somogyi kiflit” is.

Ha Balaton-part, akkor nem hagyható ki a balatoni halak fogyasztása sem. Ha helyi jellegzetességet szeretnénk fogyasztani, ne hagyjuk ki a Keszthelyi fogast!

BorkóstolóÉrdekességEzer szállal kötődik Keszthelyhez a világhírű Cserszegi fűszeres, és nemesítője, dr. Bakonyi Károly, akinek egész életét meghatározta a szőlő iránti szeretete. A Cserszegi fűszerest az Irsai Olivér és a piros tramini szőlőfajták keresztezéséből hozta létre 1960-ban - Angliában az év fehérborának is megválasztották mintegy 7400 fajta közül - de emellett még 15 államilag elismert fajta köthető a szőlőnemesítő munkásságához. Dr. Bakonyi Károly Tudását 47 éven keresztül adta át a keszthelyi egyetemen.

Édesszájúak, figyelem!

Nem véletlen, hogy sok gesztenyéből készült finomsággal találkozhatunk, a termésnek nagy hagyománya van a városban. Egy időben a város nevének eredetét is a gesztenye szóra vezették vissza. Napjainkban például fesztivált rendeznek „tiszteletére”, valamint a Keszthely Város Reform Tortája 2021-ben a „Gesztenye Fasor Torta” elnevezést kapta, természetesen ízéből és az összetevőkből eredően.

Érdekesség “Cserszegi Fűszeres-Mandulás Torta” nyerte a Keszthely város tortája címet 2021-benÉrdekességTudtad? Többek közt Festetics II. Taszilónak köszönhető, hogy környékünkön szép számmal található mandulafa. A herceg egyrészt feleségének szeretett volna örömet okozni a tavasszal virágba boruló fák látványával, másrészt a filoxéravész alatt ültették őket a szőlők helyére, így gazdasági jelentőségük is volt. Ha fagylaltoznál, feltétlen kóstold meg Festeticsék mandulás csókját!

2021-ben hirdették meg először a Keszthely Város Tortája versenyt, melynek „győztese” a Sütibolt “Cserszegi Fűszeres-Mandulás Tortája” lett, mely cserszegi fűszeres borhabbal, roppanós mandula praliné réteggel és fehércsokoládés mousse –szal készül, mandulás piskótán és linzer alapon. Városunkban kapható az eredeti és a tányérdesszert verzió is. A Sütiboltot érdemes a karácsony előtti időszakban is felkeresni, ugyanis díjnyertes szaloncukorral és bejglivel is büszkélkedhet a cukrászda.

Hol tudok enni?

Keszthely számos színvonalas vendéglátóegységgel rendelkezik a külvárosi részektől a belvároson át egészen a Balaton-partig. Megtalálhatók a hagyományos konyhát, és a street food világát képviselők, a nemzetközi ízvilágot felvonultatók, de természetesen a paletta, a kínálat ennél sokkal színesebb. Több vendéglátóhelyünk a Balatoni Gasztrotérképre is felkerült.

Ha otthon szeretnénk kísérletezni, szívből ajánljuk a Keszthelyi Piacot, ahol helyi őstermelők portékáinak legjavából szemezgethetsz, kiváló minőségű alapanyagokat találhatsz a főzéshez. Napérlelte friss gyümölcsök, zöldségek mellett füstölt húsok, halak, termelői sajtok, és még sok minden más kapható. Ha az étel mellé borral is készülnénk, térjünk be a Sétálóutcán található borszaküzletbe, ahol az ország, és a világ legjobb borait találjuk egy helyen!

Gasztrofesztek egész évben

Az ínyencségek, különlegességek kedvelőinek jó hír, hogy Keszthely bővelkedik étel- és italközpontú rendezvényekben, elég csak a Balatoni Kör „Kóstold körbe” rendezvényére, a Food Truck Show-ra, a Gesztenyefesztiválra, a nyári bor-és sörfesztiválokra gondolnunk. De gasztronómiai bemutatókkal más rendezvényeken, például a Keszthely Festen is találkozhatunk.

Információk

Térképen mutasd

Elérhetőségek

Teljesítsd a kihívásokat!

Ha már Keszthelyen jársz, akkor töltsd le a díjnyertes HELLO Keszthely mobil-appot és gyűjtsd be a jutalmakat! Bővebben

App Store Google play
Festeticsek öröksége
Festeticsek öröksége
Találd meg a titkos átjárót a kincshez!
Balaton-parti lábrongyoló
Balaton-parti lábrongyoló
Végig a keszthelyi Balcsi-parton
Mit csinál az unatkozó várvédő?
Mit csinál az unatkozó várvédő?
Elfoglalja magát!
Keleti ízek
Keleti ízek
Válassz egyet a thai fűszeres tészták közül!
+28Kihívás vár
még rád

Ez is érdekelhet

Festetics-kastély

Festetics-kastély

A Festetics Kastély parkja

A Festetics Kastély parkja

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Összes Szabadidő