Madárgyűrűző és Madármentő Állomás

Balatonszentgyörgy és Keszthely közötti fenékpusztai vasút madarakkal díszített állomásában működik a Madárgyűrűző és Madármentő Állomás. Megtudhatjuk, miért van fontos nemzetközi szerepe a madárgyűrűzésnek, megismerhetjük a madarak repülési útvonalát.


Óvjuk a madarainkat!

Madárgyűrűzés Fenékpusztán

A Madárgyűrűző és Madármentő Állomás 1985 óta működik, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Állomásaként. 1987-től minden nyáron, 2005 őszétől kezdődően pedig folyamatosan egész évben fognak madarakat és gyűrűzik őket. Az állomáson az egész gyűrűzési folyamatot nyomon követhetjük, a madarak befogásától az állapotfelmérésen át, a szabadon engedés pillanatáig. Az állomás kizárólag önkéntesek munkájával működik.

Gyűrűzési bemutató nyári szezonban (július 15. – augusztus 31.) minden nap reggel 8-10 óra között, belépőjegy: 1000 Ft/fő.

Madárgyűrűző és Madármentő Állomás Fenékpusztán, Keszthely közelébenÉrdekességMiért kell madarakat gyűrűzni? Sokáig nem volt tudomása az embereknek arról, hogy a téli hónapokban hova „tűnnek” a madarak. A gyűrűzés elterjedésével a madarak vonulását tudják kutatni, követni. Merre, mely fajok vándorolnak, hány évig élnek a madarak, stb.

Madarakat mentők

A madárgyűrűzésen túl madarak mentésével is foglalkoznak az állomáson. A kezdetektől hoznak ide sérült madarakat, -évente többszázat is, akik gyógyításukat követően várják, hogy visszatérhessenek a természetbe.

“Felejthetetlen élmény végtelenül kedves emberekkel! Mindenkinek meg kell látogatni Őket!”

Vágó LajosHelyi idegenvezető

Madárgyűrűző és Madármentő Állomás épületeiTippAz említett tevékenységek mellett az állomás feladatai közé tartozik a szemléletformálás, a természetvédelmi célú oktatás is. Kiemelt célcsoportjuk a gyermekek korosztálya, akiknek nyaranta táborokat is szoktak szervezni, ahol a táborozók a madárgyűrűzés folyamata mellett megismerkedhetnek a környék állat-, növényvilágával is.

Kilátás a Balatonra

2019-ben hat méter magas kilátót avattak fel az állomás közelében, amelyről gyönyörű balatoni panoráma tárul elénk. A korábbi építmény helyén kialakított kilátó a madarak megfigyelésénél is nagy segítség a szakembereknek.

Megközelítés

Bringával a Balatoni körúton Keszthelyről Fenékpuszta irányába kell haladnunk, tábla fogja jelezni az állomást. Autóval Balatonszentgyörgy felé a 71-es főútról kell lefordulni balra a 115-ös kilométernél.

Tipp ha Fenékpuszta felé biciklizel, nézd meg az ókori Valcum romjaitTippA közelben találhatók az egykori fenékpusztai római kori erőd romjai, valamint a Fenékpusztai majorság és egykori kiskastély is, érdemes felkeresni őket! Nem messze van a Kis-Balaton Látogatóközpont, ha itt járunk, keressük fel mindenképp!

Információk

Térképen mutasd

8360 Keszthely, Fenéki út 1.

Elérhetőségek

Nyitva tartás

 • Július 15. - Augusztus 31.
 • ZárvaNyitás: 08:00
  • szerda (ma) 08:00-10:00
  • csütörtök 08:00-10:00
  • péntek 08:00-10:00
  • szombat 08:00-10:00
  • vasárnap 08:00-10:00
  • hétfő 08:00-10:00
  • kedd 08:00-10:00

Teljesítsd a kihívásokat!

Ha már Keszthelyen jársz, akkor töltsd le a díjnyertes HELLO Keszthely mobil-appot és gyűjtsd be a jutalmakat! Bővebben

App Store Google play
Balaton-parti lábrongyoló
Balaton-parti lábrongyoló
Végig a keszthelyi Balcsi-parton
Isteni szikra
Isteni szikra
Van egy jó ötleted kihívásra? Mondd el nekünk!
Legendás Koncertek
Legendás Koncertek
A zenei világ legnagyobbjai
Kövesd a grófot
Kövesd a grófot
Sétálj Keszthely belvárosában!
+26Kihívás vár
még rád

Ez is érdekelhet

Festetics-kastély

Festetics-kastély

A Festetics Kastély parkja

A Festetics Kastély parkja

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Összes Szabadidő