Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom

A gótikus stílusú fő téri plébániatemplomot Keszthely egyik legrégibb épületeként tartjuk számon, falait Magyarország legnagyobb felületű gótikus freskói díszítik.


Keszthely legrégebbi épülete

A plébániatemplom története

Keszthely legrégebbi építménye a plébániatemplom, amely a 14. század végén épült gótikus stílusban Szűz Mária, a magyarok nagyasszonya tiszteletére. Az építtető Lackfy István nádor volt, akit 1397-es kivégzése után itt temettek el a templomban, márványszarkofágja a szentély falán található. A Nádor a ferenceseket is a városba hívta. A mohácsi csata utáni időszakban a templomot erődítménnyé építették át. A támadásokat többször visszaverték, de ebben az időben a katonák egyre inkább kiszorították a szerzeteseket templomukból, akik csak 1723-ban tértek vissza. 1799-ben a Fő téri templom Keszthely plébániatemploma lett.

“A templom kapui nyitva állnak előttünk. Reggeltől estig látogatható. Nyáron kellemes bemenni a hűvösség miatt. Belül a templomot helyreállították, a szobrok szépen vannak elrendezve és a mennyezet kiváló állapotban van. A padok tiszták, és itt-ott egy-egy gyertya fénye ragyog.”

Jefte LehmannHelyi idegenvezető

Magyarország legnagyobb gótikus freskói

A templomban találhatók Magyarország legnagyobb gótikus freskói, amelyeket 1974-ben fedeztek fel villanyszerelési munkák során. A freskók különösen érdekesek, mivel a szentek mellett hétköznapi embereket is ábrázolnak. Az épület neogótikus tornya nagyon különbözik az épület többi részétől, hiszen később Festetics Tasziló javaslatára hozzáépítették, addig egy kis fatorony állt a helyén. Az eredeti 14. századi rózsaablakot beépítették az új toronyba.

Megközelítés és parkolás

A templom a város központjában, a főtéren található, negyedóra sétára a Balaton partjától. Ha autóval érkezünk, nem tudunk közvetlenül a templom közelében parkolni, de a környező utcákban kihasználhatjuk a fizetős parkolás előnyeit.

Istentiszteletek

Az istentiszteletek rendje a templomban itt található.
ÉrdekességMég többet szeretnél tudni Keszthely múltjáról? Akkor a KESZTHELYI TÖRTÉNETEK című könyvet neked írták, szerezd be a sétáló utcai Tourinform irodában!

A templom környéke

Miután kívül-belül megcsodáltuk a templomot, ne feledkezzünk meg egy rövid kitérőről a mögötte lévő Várkertre, amely szépsége mellett számos érdekességet kínál. Ha itt járnánk, mindenképpen meg kellene néznünk a keszthelyi Fő tér gyönyörű épületeit!

Információk

Térképen mutasd

8360 Keszthely, Fő tér 5.

Elérhetőségek

Nyitva tartás

 • Egész évben nyitva
 • NyitvaZárás: 20:00
  • csütörtök (ma) 07:30-20:00
  • péntek 07:30-20:00
  • szombat 08:00-20:00
  • vasárnap 08:00-20:00
  • hétfő 07:30-20:00
  • kedd 07:30-20:00
  • szerda 07:30-20:00

Közösségi oldalak

Teljesítsd a kihívásokat!

Ha már Keszthelyen jársz, akkor töltsd le a díjnyertes HELLO Keszthely mobil-appot és gyűjtsd be a jutalmakat! Bővebben

App Store Google play
Jenei számoló
Jenei számoló
Te hány Jeneit találsz?
Mit adtak nekünk a rómaiak?
Mit adtak nekünk a rómaiak?
Római erődöt!
Balaton-parti lábrongyoló
Balaton-parti lábrongyoló
Végig a keszthelyi Balcsi-parton
Vérangyal
Vérangyal
Segíts másokon, adjál vért a kórházban!
+28Kihívás vár
még rád

Ez is érdekelhet

Festetics-kastély

Festetics-kastély

A Festetics Kastély parkja

A Festetics Kastély parkja

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Összes Szabadidő