Népviseletes Babamúzeum

Közép-Európában egyedülálló, Népviseletes Babamúzeum közel félezer, népviseletbe öltöztetett babát, továbbá hajó-, székelykapu-, és népi ház maketteket mutat be. A múzeum immár több mint két évtizede, egész évben várja a hagyományok, és a magyar népi kultúra iránt érdeklődő vendégeit a keszthelyi belvárosban.


Hagyományőrző babák és makettek

Népviseletes babák

A múzeum célja, hogy megismertesse mind a magyar, mind külföldi vendégeit a magyar népi kultúrával, népművészettel.

A múzeum fő attrakciója – ahogy a neve is mutatja – a porcelán babák beöltöztetve magyar és határon túli magyar népviseletekbe, melyek nagy része, kb. 120 figura az erdélyi öltözetet mutatja be.  Népviseleteket láthatunk többek között olyan tájakról, mint: Kalotaszeg, Hétfalu, Torockó, Csík, Háromszék, Gyergyó, Gyimes, Kászon. Az öltözékek lenből és kenderből készültek.

“Csodálatos, aki teheti mindenféleképpen menjen be, hiszen nagyon jól össze van szedve tájak, megyék, és városokként a helyi népviselet. A végén már nem is fotóztam, mert nem tudtam elmerülni ezekben a csodákban.”

Horn László JánosHelyi idegenvezető

A Babamúzeum betekintést nyújt a magyar viselettörténetbe és népi építészetbeÉrdekességA múzeum pályázatot hirdetett a kolozsvári Napsugár című gyereklap segítségével, melyben arra kértek iskolásokat, valamint szüleiket, küldjék el településük népviseletét. Egyes vélemények szerint mindez az utolsó órában történt meg, ugyanis Erdélyben is kezdenek háttérbe szorulni a népi hagyományok. Hasonló módon érkeztek népviseletek Felvidékről, Délvidékről, és Kárpátaljáról.

Makettek

Mérnök lelkeknek ajánlott a 3. emeleten található fa makettek szemügyre vétele. Székelykapuk, tájházak, köznemesi kúriák csíki- és háromszéki fazsindelyes házak, templomok, gazdasági épületek  kicsinyített másolatait tekinthetjük meg, melyek a korabeli falvak hangulatát tükrözik. Nem maradhattak ki a legendás balatoni hajók makettjei, mint a fenékpusztai sószállító Főnix, Stella luxushajó, valamint Judit, a szekérszállító komp.

Megközelítés, parkolás

A babamúzeum a város központi részén, Sétálóutcáról megközelíthető. Fizetős parkolás a Zeppelin téri parkolóban lehetséges.

A Babamúzeum épülete kívülrőlTippEgy belépővel 7 múzeumba! Ha szeretnél megtekinteni egyedülálló játékgyűjteményeket, érdekel a múlt század életmódja, megtekintenéd a különleges Csigaparlamentet, akkor vásárolj kombinált belépőjegyet a Belvárosi Múzeumokba!

További látnivalók a közelben

Ha a Babamúzemot megtekintettük, érdemes meglátogatni a belváros többi múltidéző múzeumát is! Fedezzük fel a Sétálóutcát, az épületeit, a Pethő-házat, melynek udvarán petanqueozhatunk is!

Információk

Térképen mutasd

8360 Keszthely, Kossuth Lajos utca 11.

Elérhetőségek

Nyitva tartás

 • Egész évben nyitva
 • ZárvaNyitás holnap: 09:00
  • szerda (ma) 09:00-19:00
  • csütörtök 09:00-19:00
  • péntek 09:00-19:00
  • szombat 09:00-19:00
  • vasárnap 09:00-19:00
  • hétfő 09:00-19:00
  • kedd 09:00-19:00

Közösségi oldalak

Teljesítsd a kihívásokat!

Ha már Keszthelyen jársz, akkor töltsd le a díjnyertes HELLO Keszthely mobil-appot és gyűjtsd be a jutalmakat! Bővebben

App Store Google play
Festeticsek öröksége
Festeticsek öröksége
Találd meg a titkos átjárót a kincshez!
Gyúrunk vaze?
Gyúrunk vaze?
Ki a szabadba, próbáld ki a város összes kondiparkját!
Tavirózsa
Tavirózsa
Fürödj a Hévízi-tóban!
Végig a Sétálón
Végig a Sétálón
Nézd meg mit rejt Keszthely szíve!
+28Kihívás vár
még rád

Ez is érdekelhet

Festetics-kastély

Festetics-kastély

A Festetics Kastély parkja

A Festetics Kastély parkja

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Összes Szabadidő