Pethő-ház, Goldmark Károly szülőháza

A keszthelyi Sétálóutcán található, 15. században épült barokk stílusú Pethő-ház az utca legrégebbi épülete. Itt született 1830-ban Goldmark Károly híres zeneszerző.


A keszthelyi sétálóutca ikonikus épülete

Ha a keszthelyi Sétálóutcán jársz, bizonyára megragadja a figyelmed az utca közepén álló, mediterrán hangulatú, barokk stílusú ház, melynek sárga falán szőlőlevelek futnak fel és ölelik körül rácsos ablakait. Az utca legrégebbi épületében élt a Festeticsek szolgálatában álló Goldmark-család, és itt született 1830-ban a város híres zeneszerzője, Goldmark Károly.

ÉrdekességA több mint 500 év alatt az épületnek számos neve volt: Pethő-ház, Goldmark-ház, a 18. század második felében „zsidó és serfőző házként” is említették.

A Pethő-ház udvarában találod

Lépj be a Pethő-ház udvarába, ahol eléd tárulnak a földszint és az emelet barokk árkádjai, melyet tavasztól őszig élénk színű muskátlik díszítenek. Az udvar végében találjuk a Festetics György által 1780 körül építtetett zsinagógát, valamint a hozzá tartozó bibliai kertet.

Tipp petanque pálya a Pethő-ház udvaránTippA ház udvarán petanque pálya került kialakításra, így ilyen csodálatos műemléki környezetben űzhetjük a francia eredetű golyójátékot.

Fedezd fel a környezetét!

A Pethő-ház a Festetics Kastély és a keszthelyi Fő tér közt félúton helyezkedik el. Csodáld meg a város történelmi belvárosát, ne hagyd ki Magyarország leglátogatottabb kastélyának megtekintését!

Ki volt Goldmark Károly?

Goldmark Károly világhírű magyar-osztrák zeneszerző, hegedűművész és zenepedagógus. Az ő nevéhez fűződik a Sába királynője operamű, mely a 19. század egyik legnagyobb közönségsikere volt Európa-szerte.

Goldmark – egy sokgyermekes zsidó kántor fiaként – fiatal éveit Keszthelyen töltötte, itt kezdte meg magánúton zenei tanulmányait, később Sopronban és Bécsben tanult. Rövid budai tartózkodása után főleg az osztrák fővárosban élt, itt érte el legfontosabb szakmai sikereit.

ÉrdekességMég többet szeretnél tudni Keszthely múltjáról? Akkor a KESZTHELYI TÖRTÉNETEK című könyvet neked írták, szerezd be a sétáló utcai Tourinform irodában!

A Pethő-ház rövid története

A Pethő-ház a keszthelyi sétálóutca legrégibb műemléke, a helyén már a 15. században is kúria állt. Évszázadokig a család birtokában volt, míg 1730-ban Pethő Jánossal kihalt a família. Ezután került az ingatlan a Festeticsek tulajdonába.

ÉrdekességA ház mellett a telken egy magtár is található, ebből a szakemberek arra következtetnek, hogy valaha gabonakereskedők éltek itt.

A 18. században épült a ma is látható barokk homlokzat és a bolthajtásos kapubejáró. Ebben a házban élt a Festeticsek szolgálatában álló Goldmark család, itt született 1830-ban a híres zeneszerző Goldmark Károly.

Az épület mélyen benyúlik az úttestre, jelezve az utca eredeti szélességét. Ma utcafronti része borkereskedésnek és ruhaüzleteknek ad otthont.

Információk

Térképen mutasd

8360 Keszthely, Kossuth Lajos utca 22.

Elérhetőségek

Nyitva tartás

 • Egész évben nyitva
 • NyitvaZárás: 21:00
  • szerda (ma) 10:00-21:00
  • csütörtök 10:00-21:00
  • péntek 10:00-21:00
  • szombat 10:00-21:00
  • vasárnap 10:00-21:00
  • hétfő 10:00-21:00
  • kedd 10:00-21:00

Teljesítsd a kihívásokat!

Ha már Keszthelyen jársz, akkor töltsd le a díjnyertes HELLO Keszthely mobil-appot és gyűjtsd be a jutalmakat! Bővebben

App Store Google play
Nyertes dobás
Helyben
Nyertes dobás
Nyerj egy meccset petanque-ban a Pethő Háznál!
Belvárosi köröző
Belvárosi köröző
Sétálj a történelmi belvárosban!
Gyúrunk vaze?
Gyúrunk vaze?
Ki a szabadba, próbáld ki a város összes kondiparkját!
Helyiek kiváltsága
Helyiek kiváltsága
Igazold, hogy Keszthelyen vagy a környéken laksz.
+28Kihívás vár
még rád

Ez is érdekelhet

Festetics-kastély

Festetics-kastély

A Festetics Kastély parkja

A Festetics Kastély parkja

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Összes Szabadidő