Szobortúra a városban

Keszthelyhez számos ikon, híresség köthető, akik jelentősen öregbítették a város hírnevét, ezt meghálálva, a település szobrot állított tiszteletükre. Az őket ábrázoló alkotásokon kívül vallási tematikájú művekkel is találkozhatunk.


Szobortúra a városban

Festetics György ülőszobra

Van, aki abban a megtiszteltetésben részesült, hogy két szobra is megtalálható Keszthely gyönyörű belvárosában. Festetics György ülőszobra Keszthely városközpontjában, a 250 éves Vajda János Gimnázium előtt, a Fő téren található.  Farkas Ferenc szobrászművész műalkotását 2005-ben avatták fel, a gróf születésének 250. évfordulója alkalmából. A köralakú tér és a talpazat is a kompozíció szerves részét képezi. A grófot korhű öltözetben, ülőhelyzetben megjelenítő bronzszobor hamar a város és a turisták kedvence lett.

Festetics György szobor a kastélyparkban

A másik Festetics-szobor a kastély épületének bejárata előtt fogad minket. A Lukácsy Lajos által készített műalkotás története meglehetősen kalandosnak mondható. 1902-ben avatták fel a Fő téren, majd a második világháborút követően talpazatát sajnálatos módon szétverték, ezért biztonsági okokból az épen maradt szobor részeket a Balatoni Múzeum raktárába szállították. A kor ideológiájának megfelelően szovjet hősi emlékmű került a helyére, amelyet 1956-ban leromboltak, ezzel egyidőben visszahelyezték eredeti helyére a Festetics szobrot, de csupán a forradalom leveréséig lehetett a Fő téren. A Festetics kastély parkjába 1967-ben került.

Szentháromság szobor

A Fő tér nyugati részén található a belváros legrégibb köztéri alkotása, a Festetics Pál által 1770-ben állított, barokk stílusú Szentháromság szobor. Ha közelről szemléljük, a háromszögletű talpazaton felfedezhetjük Szent Flórián, Szent Sebestyén, és Szent Rókus, és egy kis angyal szobrát. Innen indul ki a magas, korinthoszi oszlop, melynek tetején a Szentháromság szoborcsoport látható.

Keszthelyi Szentháromság szobor a város szívében találhatóÉrdekességSzent Rókushoz a pestisből való gyógyulás reményében imádkoztak, Szent Sebestyénhez más járványok esetén, Szent Flóriánhoz pedig árvíz, tűzvész esetén mondtak el egy-egy fohászt.

A műalkotás a belváros megújításával került eredeti helyére – egy időben volt ugyanis a Balaton Színház előtt is.

Sissi szobor

Népszerű a turisták körében az Erzsébet királynét és kedvenc kutyáját megörökítő, 2014-ben felavatott Sissi szobor.  Az alkotás a Balaton-partról a városközpont irányába haladva a Hullám és a Balaton Szálló épülete között fogad minket.

Kútház

A Fő téren található egy piramis alakú építmény, amely a Kútház nevet viseli. Alatta egy halat tartó kisfiút látunk, amelyet Kalmár Katalin keze munkáját dicséri, Mikus Gyula festőművész „A halas kisfiú” kisplasztika mintájára készült az alkotás.

Vaszary Kolos szobra

Keszthelyen született Vaszary Kolos pannonhalmi főapát, bíboros-hercegprímás, esztergomi érsek. Mint láthatjuk, az egyházi „ranglétrán” magasra jutott, emellett számos „eredmény” köthető nevéhez: nagy gondot fordított a tanügy fejlesztésére, új leányiskolákat létesített, templomokat restauráltatott, közkórház alapítását tette lehetővé, ő szentelte fel az Esztergomot Párkánnyal összekötő Mária Valéria hidat. Nem feledte szülővárosát, Keszthely szegényeit és főgimnáziumi tanulóit alapítvány létrehozásával támogatta. Tudományos munkássága sem elhanyagolható, különböző életrajzok, tankönyvek kiadásán túl önálló köteteket jelentetett meg. Szobra a keszthelyi Fő téren található, Farkas Ferenc szobrászművész alkotása.

Szendrey Júlia mellszobra

A korábbiaknál kiesőbb helyen, a város szélén, a Szendrey-telepen található Szendrey Júlia mellszobra, amely 2009-ben került az emlékház elé, előtte a róla elnevezett iskola kertkében volt fellelhető.

Információk

Térképen mutasd

Elérhetőségek

Teljesítsd a kihívásokat!

Ha már Keszthelyen jársz, akkor töltsd le a díjnyertes HELLO Keszthely mobil-appot és gyűjtsd be a jutalmakat! Bővebben

App Store Google play
Bakonyerdő túra 2 keréken
Bakonyerdő túra 2 keréken
Tekerd le az egyik legszebb útvonalat!
Tavirózsa
Tavirózsa
Fürödj a Hévízi-tóban!
Parkolj ingyen 2024-ben is!
Parkolj ingyen 2024-ben is!
Spórolj velünk! Parkolj ingyen napi 1 óráig 2 autóval 2024-ben is.
Helyiek kiváltsága
Helyiek kiváltsága
Igazold, hogy Keszthelyen vagy a környéken laksz.
+28Kihívás vár
még rád

Ez is érdekelhet

Festetics-kastély

Festetics-kastély

A Festetics Kastély parkja

A Festetics Kastély parkja

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Összes Szabadidő