Szendrey, Petőfi, Keszthely

Egyik legnagyobb költőnk, Petőfi Sándor születésének 200 éves évfordulóját ünnepli a magyarság. Petőfi, Keszthely, valamint a Balatoni Múzeum között a kapcsolatot a költőfejedelem hitvese, Szendrey Júlia adja.

Júlia 1828-ban Keszthelyen látta meg a napvilágot Szendrey Ignác, a Festetics uradalom gazdatisztje és Gálovics Anna gyermekeként.

A Balatoni Múzeum fennállásának kezdeti évei óta fontosnak tarja a költő hitves emlékének ápolását. A múzeum kezdeményezte a Petőfi Társasággal karöltve, hogy a Szendrey szülőházra kerüljön emléktábla, és a múzeum szervezésében született meg az első Szendrey kiállítás az emlékházban. A Balatoni Múzeum falai között pedig kétszer is emlékkiállítással emlékeztek meg a Szendreyről.

A jelenlegi kiállításban – ahogy a cím is utal rá – jelentős mértékben megjelenik férje, Petőfi Sándor életútja is, és betekintünk kapcsolatukba is. Szendrey azon életszakaszait, tetteit állítja a kiállítás interaktív elemekkel a reflektorfénybe, amelyeket a kortársak és az utókor is negatívan ítél meg. A tárlat objektív képet ad Júlia életéről, megmutatva, hogy tettei, és az őt ért bántalmak mögött milyen lelki vívódások zajlottak. Miközben megismeri az érdeklődő a 19. század második felének Keszthelyét. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc egyik jelképes helyszíne is megelevenedik, ahova beülhet egy kávéra.

Az eredeti tárgyak bepillantást engednek, milyen fegyverekkel harcoltak a honvédek és maga Petőfi is a szabadságharcban.
A kiállításban, de már az oda vezető úton is több olyan játékos elem jelenik meg, amely nemcsak élvezhetőbbé teszi a tárlatot, de a kiállítás témájának jobb megismerését is elősegíti.

A tárlat megvalósításával és rendezésének módjával a múzeum fő célja, hogy minden korosztály számára könnyen befogadható, új információt nyújtson Petőfiről, Szendrey Júliáról és arról a korszakról, amelyben éltek.

A múzeum az óvodásoktól a középiskolás korig múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, nyáron tematikus irodalmi „Kukorica Jancsi” táborokkal várja az érdeklődő diákokat és pedagógusokat!

A kiállítás kurátorai:

  • Haász Gabriella történész,
  • Huszár Mihály történész,
  • dr. Lukács Gábor egyetemi docens

A kiállítás megvalósulását műtárgyak kölcsönzésével segítette a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum.

Támogató: NKA Petőfi 200 Emlékév

Forrás: Balatoni Múzeum