Amazon Ház Látogatóközpont

A Festetics Kastély közelében lévő Amazon Ház Látogatóközpont bemutatja az hajdani főúri utazások, úti kalandok szárazföldi, vízi, légi közlekedési eszközeit.


A főúri utazások közlekedési eszközei

Az egykori Amazon Szálló épületében kialakított látogatóközpontot 2016-ban avatták fel és nyitották meg a látogatók előtt a Helikon Kastélymúzeum legújabb állandó kiállításaként.

Az utazás szerelmeseinek

Ugye neked is gondot szokott okozni, mit vigyél magaddal egy hosszabb útra? A kiállításon betekintést nyerhetünk az útiládákba, melyek közül kiemelkedő darabnak számít III. Festetics György Louis Vuitton márkájú utazóládája, amely méretét tekintve egy szekrényhez hasonlítható. Érdekesség, hogy a főúr utazóládáját később komornyikjára hagyta, szolgálataiért cserébe. Megtudhatjuk, milyen gyógyszereket csomagoltak, továbbá azt is, milyen veszélyek leselkedtek az utazókra.

Kedvencünk Louis Vuitton utazólása az Amazon Ház LátogatóközpontbanKedvencünkKiemelkedő darabnak számít III. Festetics György Louis Vuitton márkájú utazóládája, amely méretét tekintve egy szekrényhez hasonlítható. Érdekesség, hogy a főúr utazóládáját később komornyikjára hagyta, szolgálataiért cserébe.

Különleges darab a keszthelyi születésű Schwarz Dávid-féle merev szerkezetű, fémvázas, kormányozható léghajó modellje. A kiállításon számtalan modern automobilt, továbbá kerékpárt is szemügyre vehetünk. Ha érdekel, milyen volt a korabeli hintóval, korabeli utakon közlekedni, próbáld ki a hintószimulátort! A vasúti közlekedést kedvelők sem maradnak új információk és élmények nélkül, megtekinthető egy felújított termes kocsi, mely korában a luxuskategóriát képviselte. Érdekesség, hogy a Festetics családnak saját termes vasúti kocsija volt. A tárlat segítségével megtudhatjuk azt is, hogyan változtatta meg a vasút elterjedése a korabeli utazási szokásokat. Ha a vizek szerelmese vagy, ragadd meg a kormánykereket és hajózz el a kiállítás által megelevenített kalandos világba!

“Maximálisan szuper élmény és nagyon élvezetes, tanulságos interaktív program az egész családnak. Kulturált illemhelyiség, kedves személyzet, többféle fizetési lehetőség. Variálhatjuk a kombinált jegyeket, gazdag szuvenírshop. Játszva lehet tanulni és tájékozódni a történelemről. Az utazás és vasút szerelmeseinek meg kifejezetten ajánlott!”

Keppel ÁkosHelyi idegenvezető

ÉrdekességMég többet szeretnél tudni Keszthely múltjáról? Akkor a KESZTHELYI TÖRTÉNETEK című könyvet neked írták, szerezd be a sétáló utcai Tourinform irodában!

Az Amazon Ház Története

A Látogatóközpontot az egykori Amazon Szálló épületében került kialakításra, melyet a város első szálláshelyei közt tartunk számon.
A szálló első írásos említése 1715-ből származik, Clemens nevű angol utazó tollából. Az épületet a 18. század végén Hofstadter Kristóf tervei alapján építették át, ezt követően a vendégeket a szobák mellett billiárd szoba, bálterem is várta, később cukrászdával, kávéházzal bővítették a szállót. Az udvarban lóváltó állomás működött, az épület előtt pedig a bérkocsisok, autómobilok megállója kapott helyet, majd a későbbiekben Keszthely első benzinkútja.

Kedvencünk emléktábla Csokonai Vitéz Mihály keszthelyi látogatásáról, amikor az Amazon Szállóban szállt meg 1798-banÉrdekességA szálló falán emléktábla jelzi, hogy 1798-ban itt szállt meg Csokonai Vitéz Mihály magyar költő, Simon István ,,Csokonai a vendégfogadóban” című versében így emlékezik meg az alkalomról: "Elgondolom, hogy járt itt Vitéz is, eszembe jut az aranyló betűkről. Az a mennyezet, palló, még a mész is, S mint ő látta, a pipa is úgy füstöl".

Megközelítés, egyéb információk

A látogatóközpont a kastélytól a Sétálóutca irányában haladva útba esik. Ha autóval érkezünk, a látogatóközpont belső udvarán tudunk ingyenesen parkolni. A múzeumlátogatás során kérhetünk tárlatvezetést, a belépőjegy vásárlásnál fizethetünk SZÉP-kártyával, igénybe vehetünk különböző kedvezményeket. A múzeumpedagógiai foglalkozáson izgalmas képzeletbeli keszthelyi utazáson vehetünk részt, tanácsokat kapunk azzal kapcsolatban, hogy mit csomagoljunk, milyen szabályokat tartsunk be, mit tegyünk, ha nem indul a járművünk.

Tipp Zenit Café étterem az Amazon Ház Látogatóközpont épületébenTippA látogatóközponttal egy épületben található a Zenit Café étterem, amely egész évben minőségi alapanyagokból készült finomságokkal várja vendégeit.

Információk

Térképen mutasd

8360 Keszthely, Kastély utca 17-19.

Elérhetőségek

Nyitva tartás

 • Egész évben nyitva
 • ZárvaNyitás holnap: 10:00
  • szerda (ma) 10:00-17:00
  • csütörtök 10:00-17:00
  • péntek 10:00-17:00
  • szombat 10:00-17:00
  • vasárnap 10:00-17:00
  • hétfő 10:00-17:00
  • kedd 10:00-17:00

Közösségi oldalak

Teljesítsd a kihívásokat!

Ha már Keszthelyen jársz, akkor töltsd le a díjnyertes HELLO Keszthely mobil-appot és gyűjtsd be a jutalmakat! Bővebben

App Store Google play
Belvárosi köröző
Belvárosi köröző
Sétálj a történelmi belvárosban!
Keleti ízek
Keleti ízek
Válassz egyet a thai fűszeres tészták közül!
Istenek itala
Istenek itala
Kóstold meg a keszthelyi Nektárt!
Festeticsek öröksége
Festeticsek öröksége
Találd meg a titkos átjárót a kincshez!
+28Kihívás vár
még rád

Ez is érdekelhet

Festetics-kastély

Festetics-kastély

A Festetics Kastély parkja

A Festetics Kastély parkja

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Összes Szabadidő