Fenyves allé

Keszthely és Fenékpuszta közt húzódik a mintegy 6 km hosszú, 900 feketefenyő alkotta fasor, a festői szépségű Fenyves allé. A védett fasor egykor a Festetics-kastélyt kötötte össze a fenékpusztai uradalommal.


Védett fasor Keszthelytől Fenékpusztáig

Sportolási lehetőség

Ha jelzőket keresünk az alléra, a békés és a nyugalmas, ami először eszünkbe juthat. Épp ezért romantikus, vagy egészségügyi sétákra egyaránt alkalmas, de sokan kutyával érkeznek a területre, amelyet a házi kedvencek szabadon fedezhetnek fel. Ha aktívabban szeretnénk sportolni, futhatunk, vagy épp biciklihzetünk rajt, két keréken akár a fenékpusztai római romokig is eltekerhetünk, ahonnan a Balatoni Bringakörúton visszajuthatunk a városba. Az allén nordic walking útvonal is kialakításra került.

Kedvencünk a Fenyves allén szánkózni télenKedvencünkAz allé kedvelt szánkózóhely, sokan választják hóeséskor a városhoz való közelsége miatt. Ha télen kellő mennyiségű hó esik, irány a Fenyves allé!

Az allé története

Magyarországon két védett fasor található, az egyik a keszthelyi Fenyves-allé, amelyet Festetics Tasziló alakíttatott ki, rajta keresztül jutott el a fenékpusztai birtokra, ahol a család ménese volt. Miután a város főutcáját Kossuth Lajos utcára nevezték át, kocsikázó úttá alakíttatta az allét, ahol előszeretettel utazott feleségével, Lady Mary Hamiltonnal. A fenyők ágai 4-5 méterre fel vannak nyesve, hogy ne zavarják a kocsikázást.

Megközelítés, parkolás

Az allét a Georgikon utca végénél, az Alsópáhokra vezető útról tudjuk megközelíteni, ingyenes parkolás a bejáratánál lehetséges. A feketefenyő fasor térítésmentesen látogatható.

Érdekesség a Fenyves allén sétálva megnézhetjük Szendrey Júlia szülőházátÉrdekességÉrdekesség, hogy az allé áthalad a Szendrey-telepen, ahol Petőfi Sándor özvegyének, Szendrey Júliának szülőházát és mellszobrát tekinthetjük meg.

A közelében találjuk…

Ha végigjárjuk az allét, vagy végiggurulunk a fasor mentén, Fenékpusztán érünk ki, ahol a Fenékpusztai kiskastélyt, szomszédságában a római kori romokat találjuk! Kerékpárral érdemes tovább menni, felkeresni a szintén Fenékpusztán található Kis-Balaton Látogatóközpontot!

Információk

Térképen mutasd

8360 Keszthely, Fenyves allé

Elérhetőségek

Teljesítsd a kihívásokat!

Ha már Keszthelyen jársz, akkor töltsd le a díjnyertes HELLO Keszthely mobil-appot és gyűjtsd be a jutalmakat! Bővebben

App Store Google play
Helyiek kiváltsága
Helyiek kiváltsága
Igazold, hogy Keszthelyen vagy a környéken laksz.
Kövesd a grófot
Kövesd a grófot
Sétálj Keszthely belvárosában!
Istenek itala
Istenek itala
Kóstold meg a keszthelyi Nektárt!
Beszélő Házak
Beszélő Házak
Ismerd meg Keszthelyt!
+28Kihívás vár
még rád

Ez is érdekelhet

Festetics-kastély

Festetics-kastély

A Festetics Kastély parkja

A Festetics Kastély parkja

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Összes Szabadidő