Festetics-mauzóleum

A keszthelyi Szent Miklós temetőben álló Festetics-mauzóleum négy Festetics családtagnak ad végső nyughelyet.


Festetics család végső nyughelye

A mauzóleum története

A Festetics család nyugvó helye sokáig a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom kriptája volt. Ugyan a családi mauzóleum építésének ötlete már jóval korábban, I. Festetics György halála után  felmerült, a család akkori anyagi helyzete sajnos nem engedte a mauzóleum megépítését. Az építmény Festetics (II.) Tasziló herceg megbízásából 1925-re épült fel a Szent Miklós temetőben Groffits Gábor tervei alapján. A mauzóleum egy szabadon álló ravatalozó, kriptával, formája a klasszikus templomarchitektúrát követi. Lépcsős alépítményen áll a vasbeton szerkezetű, timpanonos, nyeregtetős historizáló (neoklasszicista) stílusú épület. A föld alatt lévő kriptába lépcsősor vezet az északi hosszoldal előtt. A kripta falaiban sírfülkéket alakítottak ki, a Festetics családtagok a bejárattal szemben lévő négyben nyugszanak. A mauzóleum környékén a Festetics család alkalmazottainak sírjai találhatók. Mary Victoria Hamilton volt az első, akit a Festetics családtagok közül eltemettek ide, majd 1933. május 8-án férje, a a 83 évesen elhunyt Festetics II. Tasziló követte. A herceg temetésén Horthy Miklós kormányzó, a kormány és a felsőház több képviselője is részt vett.  1941. augusztus 8-án Festetics III. Györgyöt temették, azonban felesége Maria Haugwitz grófnő Bécsben hunyt el 1972. szeptember 23-án. Végakaratában leírta, magyar földben szeretne pihenni, 1990. október 13-án szállították ide hamvait.

A mauzóleum 2015-ös átadása

2015-ben fejeződött be a mauzóleum felújítása, az avatóünnepségen IV. Festetics György is mondott beszédet, családja is részt vett.

Megközelíthetőség, parkolás

71-es út egyenesen a temető végéhez vezet, ahonnan jobb oldalon kell befordulni a főbejárathoz. Az autóval érkezők a temető mellett egy nagyobb parkolóban tudják hagyni gépjárművüket.

Nyitvatartás, belépő

A mauzóleum a temető nyitvatartási idejében díjtalanul kívülről megtekinthető. Évente egyszer, november 1-én van nyitva.

Információk

Térképen mutasd

8360 Keszthely, Kossuth Lajos utca 131.

Elérhetőségek

Teljesítsd a kihívásokat!

Ha már Keszthelyen jársz, akkor töltsd le a díjnyertes HELLO Keszthely mobil-appot és gyűjtsd be a jutalmakat! Bővebben

App Store Google play
Istenek itala
Istenek itala
Kóstold meg a keszthelyi Nektárt!
Balaton-parti lábrongyoló
Balaton-parti lábrongyoló
Végig a keszthelyi Balcsi-parton
Téged is az ITALVÁR!
Téged is az ITALVÁR!
Legyen Tied a legmenőbb fotó!
Beszélő Házak
Beszélő Házak
Ismerd meg Keszthelyt!
+28Kihívás vár
még rád

Ez is érdekelhet

Festetics-kastély

Festetics-kastély

A Festetics Kastély parkja

A Festetics Kastély parkja

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Összes Szabadidő