Festetics-major és Kiskastély Fenékpusztán

Keszthelyhez közel, a Fenyves-allé végében található az Festetics-major és Kiskastély Fenékpusztán. A birtok egykor a lótenyésztés fellegvára volt, itt volt a család híres ménese. Az épületegyüttes napjainkban teljes megújuláson megy át.


A lótenyésztés egykori fellegvára

Története:

Eredetileg a bécsi udvar spanyol lovasiskolája volt a majorság helyén, melyet 1739-ben vettek meg a Festeticsek, akik európai hírességű ménest telepítettek Fenékpusztára- melynek aranykora Festetics II. Tasziló idejére tehető, aki szép eredményeket ért el a lovassport történetében. Ezzel egyidőben a keszthelyi Georgikonon ménesmesteri és lovászképzés folyt. A folyamatos fejlődés mellet istállók, major és cselédlakások épültek, 1820-ra pedig megépült a ma látható kiskastély. Innen lovagolt a gazdatiszt – mint például Szendrey Júlia édesapja- jelentést tenni a grófnak. 1894-re alakították ki a Fenyves-allét, amin keresztül a Festeticsek a kastélyból egyenesen a kiskastélyig tudtak kocsizni. Egészen 1938-ig folyt lótenyésztés a birtokon, azt követően len üzem, kendergyár, termelőszövetkezet működött a területen.

Felújított majorság:

Az egykori Festetics-birtokot és a kiskastélyt egy pályázat keretén belül felújították. A teljes rekonstrukció során megújult épületegyüttes kiskastélyának alsó szintjén létrehozott kiállítás azon túl, hogy bemutatja a Festetics család életét és történetét, számos érdekes részletet villant fel a lótenyésztés világából is. Az emeleten elhelyezett „Gróf úr szobája” pedig megeleveníti a család arisztokratikus életstílusát, portréikon keresztül bemutatva az előző generációk örökségét és híres lovaikat is. A Borjú- és Csordaistálló területén új lovasmúzeumot alakítottak ki. Az Emlékmúzeum a korábbi Csordaistállóban hagyományos formában, míg a Borjúistállóban interaktív eszközök segítségével mutatja be a fenéki ménest és a Festeticsek lótenyésztésének, valamint lóversenyzésének történetét a látogatóknak. A fejlesztésnek köszönhetően a területen közösségi terek is létrejöttek, melyek ideális helyszínt biztosítanak különböző eseményeknek, mint lovas táborok, valamint aktív kikapcsolódást nyújtó programok számára.

Megközelítés, parkolás

Ha Keszthely felől a 71-es úton Balatonszentgyörgy irányába haladunk, vagy a kerékpárúton arra tekerünk, táblák jelzik az egykori kiskastély és a major épületét, az útról jobbra fordulva találjuk. Közelében ingyenes a parkolás.

Tipp a majortól nem messze találhatóak a római kori erőd romjai, a Madárgyűrűző és Madármentő Állomás és a Kis-Balaton LátogatóközpontTippAz egykori majorság és kiskastély közelében találhatók a fenékpusztai római kori erőd romjai, érdemes megtekinteni! Fenékpusztán található még a Kis-Balaton Látogatóközpont, valamint a Madárgyűrűző állomás is, ne hagyjuk ki őket sem!

Információk

Térképen mutasd

8360 Keszthely, Fenékpuszta

Elérhetőségek

Nyitva tartás

 • Egész évben nyitva
 • NyitvaZárás: 17:00
  • kedd (ma) 10:00-17:00
  • szerda 10:00-17:00
  • csütörtök 10:00-17:00
  • péntek 10:00-17:00
  • szombat 10:00-17:00
  • vasárnap 10:00-17:00
  • hétfő 10:00-17:00

Közösségi oldalak

Teljesítsd a kihívásokat!

Ha már Keszthelyen jársz, akkor töltsd le a díjnyertes HELLO Keszthely mobil-appot és gyűjtsd be a jutalmakat! Bővebben

App Store Google play
Keleti ízek
Keleti ízek
Válassz egyet a thai fűszeres tészták közül!
Hőlégballon
Hőlégballon
Ahogy a madarak látják Keszthelyt
Dobókocka
Dobókocka
Felnőtt megőrző szombatonként
Tavirózsa
Tavirózsa
Fürödj a Hévízi-tóban!
+26Kihívás vár
még rád

Ez is érdekelhet

Festetics-kastély

Festetics-kastély

A Festetics Kastély parkja

A Festetics Kastély parkja

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Összes Szabadidő