Keszthelyi-hegység

A Keszthelyi-hegység hazánk egyik legváltozatosabb élővilágú vidéke, mely számos védett növény és állatfajnak adnak otthont. Szabadidős tevékenységekre, rövid sétákra, kirándulásra, nagyobb túrákra egyaránt alkalmas, barlangjait, várait is meglátogathatjuk. Erdei egykor a Festetics családé voltak.


Fedezd fel a Keszthelyi-hegységet!

Hazánk egyik legváltozatosabb élővilágú vidéke

A Dunántúli-középhegység legnyugatibb tagja a Keszthelyi-fennsík, melynek legmagasabb pontja a Köves-tető (444 m). A hegység két nagy tömbből áll, az egyiket mészkő, dolomit, míg a másikat bazalt alkotja.  Számos védett növény és állatfajnak adnak otthont, mintegy 80 védett, fokozottan védett növényfaj ismert. Figyelemreméltók a dolomitnövényzet ritkaságai (cifra kankalin, vitézvirág, lisztes berkenye kisfajok, szúrós csodabogyó) Állatvilága is nagyon gazdag. Országosan is ritka bogár-és lepkefajok élőhelye a hegység.

Túrázás a Keszthelyi-hegységben

A hegység rövid sétára, kirándulásra, nagyobb túrákra egyaránt alkalmas, családoknak, tapasztaltabb túrázóknak is ideális. Egész évben programlehetőséget nyújt.  A hegységen az Országos Kéktúra útvonala is áthalad: Sümeg->Keszthely->Tapolca. Hét kilátót köt össze a Darnay Dornyai Béla emléktúra, mely a gyenesdiási vasúttól indul, érinti többek közt a Vadlánlik(barlang)ot, a Nagymezőt, a Berzsenyi-kilátót, a Szent Mihály dombot, a Batsányi-, a Szép-, és a Bél Mátyás kilátót, majd a Balatongyöröki vasútállomásnál ér véget a túra, melynek hossza 17 km. A fent említett kilátók egyesével is meglátogathatók, egy hétvégi családi programnak is tökéletes, a gyönyörű balatoni panorámát csodálhatunk, kilátás nyílik a Keszthelyi-hegységre. A városhoz a legközelebb eső a Nagymezőről megközelíthető Festetics kilátó, mely a közelmúltban került felújításra.

“A túraútvonalak jól ki vannak táblázva. Sok-sok kilátó, pihenőhely, kirándulóhely.”

Balogh Benjámin AttilaHelyi idegenvezető

Balatoni panoráma a Keszthelyi-hegységbőlÉrdekességNem véletlen egybeesés, hogy a Festeticsekről kilátót neveztek el, ugyanis a Keszthelyi-hegység erdei egykor a család birtokában voltak, akik erdészetet működtettek, a hegyoldalban szőlőtermesztés, borászat folyt már az ő idejükben is.

Jó hír a Geocaching szerelmeseinek, hogy a hegységben több geoláda is található: megkeresésükkör a kincskeresést ötvözhetjük a természetjárással. Ingyenesen látogathatók a hegység várai, a Rezi és a Tátika, melyek megmászása szintén kiváló program lehet az egész családnak, ismerjük meg történetüket is! A Tátikától nem messze, a Kovácsi-hegyen található egy Buddha-szentély, a Dalai Láma által felavatott Sztúpa.

Ahogy keleti irányban távolodunk Keszthely felől, a Balatongyörök-Balatonedericsi közti 8,5 km hosszú szakaszt a Pele Apó tanösvényen is megtehetjük, a fokozottan védett, balatonedericsi Csodabogyós-barlangnál lyukadunk ki.

Kerékpártúra: tapasztaltabbaknak, nehezített terepen.

Csodás panoráma tárul elénk a hegység kilátóibólTippFedezzük fel a hegységet két keréken! Tapasztaltabb kerékpárosoknak ajánlott a nehezített terepen vezető útvonal, mely a Pilikáni kerékpáros pihenőtől indulva a Büdöskúti, és a Bélapi pihenőn át visz a Balatongyöröki strandhoz, majd ér vissza a Keszthely felirathoz.

Információk

Térképen mutasd

8315 Gyenesdiás, Nagymező

Elérhetőségek

Közösségi oldalak

Teljesítsd a kihívásokat!

Ha már Keszthelyen jársz, akkor töltsd le a díjnyertes HELLO Keszthely mobil-appot és gyűjtsd be a jutalmakat! Bővebben

App Store Google play
Kövesd a grófot
Kövesd a grófot
Sétálj Keszthely belvárosában!
Festetics családi bringatúra
Festetics családi bringatúra
Kóstolj bele a Festetics-örökségbe kétkeréken!
Balaton-parti lábrongyoló
Balaton-parti lábrongyoló
Végig a keszthelyi Balcsi-parton
Bookie
Bookie
Szelfizz könyvekkel!
+28Kihívás vár
még rád

Ez is érdekelhet

Festetics-kastély

Festetics-kastély

A Festetics Kastély parkja

A Festetics Kastély parkja

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Összes Szabadidő