Római kori erőd Fenékpusztán

Magyarország egyik legfontosabb régészeti lelőhelye lehet Keszthely határában, Fenékpuszta (az egykori Valcum) területén lévő római kori erőd.


Római kori erőd Keszthely határában

Keszthely felől a 71-es úton Balatonszentgyörgy irányába haladva, a kerékpárúton arra tekerve, Fenékpusztánál táblák jelzik nekünk, hogy itt római kori romok találhatók. Érdemes egy pillanatra megállnunk, megtekintenünk a szabadon látogatható területet, amelyről azt állítják, Magyarország egyik legfontosabb régészeti lelőhelye lehet.

Történelmi ismereteinkből tudjuk…

Tudjuk, hogy az egész Dunántúl egykor a rómaiak kezén volt, amelyet Pannóniának neveztek el. Jelentős városaik voltak a mai Óbuda, Szombathely, Pécs, stb. területén. Azonban, nem biztos, hogy tudatában vagyunk annak az ismeretnek, miszerint itt, Keszthely és a Balaton mentén is „aktívan” jelen volt az ókori birodalom. Miért pont itt? Mit kerestek Fenékpusztán? Mit lehet tudni az erődről?

A rómaiak Fenékpusztán

A Sopianae (Pécs) irányából Savaria (Szombathely) felé, az adriai Aquileiaból Aquincumba (Óbuda) tartó utak Fenékpusztánál keresztezték egymást, a település csomóponti szerepe miatt vált kiemelten fontos területté. Barbár törzsek egyre nagyobb pusztításokat végeztek a provinciában, ezért a rómaiak védekezésképp erődöt építettek itt, Fenékpusztán is.

Az erőd

A Valcum nevet viselő erőd mintegy 15 hektáros kiterjedésű volt, robosztus falakkal, 44 toronnyal. Helyet kapott benne raktár-, adminisztrációs épület, fürdő, valamint temető is. Valószínűleg hadsereg állomásozott benne. Ugyan jelentős pusztítások érték az erődöt, ami miatt megritkult a környék népessége, de az épületet helyreállították, és védte az itt élőket. Az 5.században a római katonaság kivonult, majd a hunok fennhatósága alá került a Dunántúl, a század második felében a keleti gótok foglalták el a területet, akiknek Thiudimer nevű királya a fenékpusztai erődöt választotta székhelyéül.

Nem messze található a romoktól a Festetics KiskastélyÉrdekességA kutatások szerint a római kor lezártát követően egy római közösség továbbélése figyelhető meg a területen. A régészet ezt a közösséget Keszthely kultúrának nevezi, hitükről árulkodik egy kora keresztény bazilika, valamint 6. századi sírok gazdag leletanyagai.

A 7. század közepétől a terület lakatlan, a 9. században a Karoling birodalom birtokába vette.

Mi látható ma az erődből?

A közel 150 éve kutatott erődből napjainkban a déli kapu, a háromajtós bazilika, valamint a gabonaraktár maradványainak felfalazott építményei látszanak. 2009 óta folynak új kutatások a területen, az eredményeket felhasználva jött létre a Balatoni Múzeum Castrum Virtuale – Időutazás a fenékpusztai római erődben című kiállítása

Megközelítés, parkolás

Ha Keszthely felől a 71-es úton Balatonszentgyörgy irányába haladunk, vagy a kerékpárúton arra tekerünk, táblák jelzik a romokat. Közelében hagyhatjuk autónkat, ingyenes a parkolás.

Tipp fenékpusztai látnivalókTippA romok közelében található a Festetics család egykori kiskastélya, ugyan jelenleg felújítás alatt áll, érdemes megtekinteni! Fenékpusztán található még Madárgyűrűző állomás, valamint a Kis-Balaton Látogatóközpont is, ne hagyjuk ki őket sem!

Információk

Térképen mutasd

8360 Keszthely, Fenékpuszta 1.

Elérhetőségek

Teljesítsd a kihívásokat!

Ha már Keszthelyen jársz, akkor töltsd le a díjnyertes HELLO Keszthely mobil-appot és gyűjtsd be a jutalmakat! Bővebben

App Store Google play
Gyúrunk vaze?
Gyúrunk vaze?
Ki a szabadba, próbáld ki a város összes kondiparkját!
Végig a Sétálón
Végig a Sétálón
Nézd meg mit rejt Keszthely szíve!
Hőlégballon
Hőlégballon
Ahogy a madarak látják Keszthelyt
Bookie
Bookie
Szelfizz könyvekkel!
+30Kihívás vár
még rád

Ez is érdekelhet

Festetics-kastély

Festetics-kastély

A Festetics Kastély parkja

A Festetics Kastély parkja

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Összes Szabadidő