Balaton és a Keszthelyi-öböl

Sokan vélekedünk úgy Keszthelyről, hogy olyannyira komplex város, ha egy elemet, látnivalót kivennénk belőle, akkor is értékes, különleges lenne, kiemelkedne a többi város közül. Na, de eltudjuk képzelni a Balaton nélkül? A Balaton Kulturális Fővárosát? Nem valószínű.


Balaton, ahogy mi szeretjük

A Balaton a múltban

Hisszük vagy sem, sokáig az itt élők nem turisztikai látnivalóként tekintettek a Balatonra. Legfeljebb libákat úsztattak benne- ahogy a Libás strand esetén is láthatjuk, halásztak belőle, öntözésre, az állatok itatására használták fel a tó vizét. Érdekes, hogy hiába keresünk Balatonról szóló költeményeket, a tó valamiért sokáig nem fakasztotta dalra költőinket. Klasszikus balatoni fürdőkultúráról is csupán a XIX. század második harmadától beszéltünk, de más, a tóhoz kötődő tevékenységek, mint például a hajózás, már korábban jelen volt. Itt is elsősorban kereskedelmi célokra kell gondolnunk, például a fa, vagy a só szállítása a Balaton keleti medencéjébe. Ne feledjük a  Phoenix-et, a Balaton valaha volt legnagyobb vitorlását, amelyet 1797-ben bocsátott útjára a Festetics család.

A Balaton és mi

Mit jelent nekünk a Balaton? Ugyanazt jelenti egy itt lakónak és egy nyaralónak? Bizonyára nem, hisz ahányan vagyunk, mindannyian más miatt kötődünk a Magyar Tengerhez. Sokan amiatt érkeznek ide, hogy fürödjenek a vízben, míg más hajózni, vitorlázni szeret rajt.

Balaton vize a nádasbólTippHa fürödni szeretnél, de tartasz tőle, hogy nem elég meleg a tó vize, csekkold le a vízhőmérsékletet itt.

Valaki abban bízik, hogy a tóból foghatja ki a majdani karácsonyi vacsora részét képző halat. Sokan sportolni, biciklizni, futni szeretnek a tó mentén, hisz mennyivel motiválóbb ilyen környezetben az ilyen szabadidős tevékenység, ahol, ha megállunk pihenni, a mi kis tengerünkben gyönyörködhetünk. Rengeteg lehetőséget teremt a tó azok számára is, akik szép pillanatokat szeretnek megörökíteni, a balatoni napfelkeltéhez vagy naplementéhez nincs fogható, amely minden évszakban, sőt, minden nap más arcát mutatja.

“Gyönyörű környezet és jó horgászati lehetőséget nyújt , főleg a pergetős horgászok részére.”

Molnár GyulaHelyi idegenvezető

Tipp Balaton látványa a keszthelyi óriáskerékből, vagy a Keszthelyi-hegységbőlTippMagára a Keszthelyi-öbölre rátekinthetünk nyáron a part menti óriáskerékből, de szép látvány tárul elénk akkor is, ha a Keszthelyi-hegység kilátóiból tekintünk a vízre.

Egy biztos, a mai emberek számára, az életmódbeli változásoknak, technikai újításoknak köszönhetően többet jelent a Balaton annál, mint vízi kereskedelemre lehetőség.

Neked mit jelent a Balaton?

Horgászat a Balatonon

Ha horgászás céljából keressük fel a keszthelyi Balaton-partot, több célpontunk is lehet. Strandszezonon kívül pecázhatunk a Libás-, és a Helikon strandon. Az év egészében a Yachtkikötő mögött, a Libás-, és a Városi Strandot összekötő kerékpátút mentén, valamint a móló környéki részeken, és a Halászcsárda előtti öbölben.

Tipp! Nézd meg a keszthelyi hajóállomást és yachtkikötőt webcamerák segítségével bárhonnan!TippKukkants rá a Balatonra! Az állandó fix webkamera helye Keszthelyen, a Keszthely hajóállomásnál van.

Információk

Térképen mutasd

8360 Keszthely, Balaton-part

Elérhetőségek

Teljesítsd a kihívásokat!

Ha már Keszthelyen jársz, akkor töltsd le a díjnyertes HELLO Keszthely mobil-appot és gyűjtsd be a jutalmakat! Bővebben

App Store Google play
Vérangyal
Vérangyal
Segíts másokon, adjál vért a kórházban!
Bookie
Bookie
Szelfizz könyvekkel!
Szendrey Selfie
Szendrey Selfie
Találkozz a múzsával!
Tavirózsa
Tavirózsa
Fürödj a Hévízi-tóban!
+28Kihívás vár
még rád

Ez is érdekelhet

Festetics-kastély

Festetics-kastély

A Festetics Kastély parkja

A Festetics Kastély parkja

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Helikon Kastélymúzeum

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Festetics Kastély - Pálmaház és madárpark

Összes Szabadidő